ВРАТИ ЗГРАДУ – ШЕШЕЉ мора бити избачен из зграде Магистрата у Земуну!

СНП “Наши” захтева да се Зграда Магистрата у Земуну у којој се налази седиште Српске радикалне странке што пре врати граду, а да се из ње исели узурпатор Војислав Шешељ који је сам себи доделио Магистрат који је под Заштитом завода за заштиту споменика културе и то по минималниој закупној цени која се није мењала драстично до данашњег дана.

Случај Магистрат је у београдском правосуђу од 1998. Зграда Магистрата из 18. века са 2.153 квадрата пословног простора издата је тада у закуп радикалима на 30 година по цени од 1,57 динара за метар квадратни месечно. У име радикала уговор о закупу је потписао лидер радикала Војислав Шешељ, а у име Земунског информативно-пословног система (ЗИПС), некадашњег Пословног простора, члан радикала, народни посланик и тадашњи директор ЗИПС Миомир Марковић.

Шешељ је из општинског буџета најпре реновирао зграду, по свом нахођењу и укусу, не марећи много за очување старине, а потом је простор од 2000 квадрата узурпирала на 30 година Српска радикална странка, и то за станарину мању од 100 ДМ месечно у то време.

У свему овоме у Општини помињу велике заслуге Земунског информативно-пословног система, некадашњег Пословног простора, преко кога су радикали обављали велике пословне трансакције, посебно давање под закуп пословног простора. У случају Магистрата на коме се и данас вијоре заставе СРС-а, уговор о закупу потписали су челни људи Централне отаџбинске управе СРС-а Војислав Шешељ, а испред поменутог пословног система тадашњи директор ЗИПС-а Миомир Марковић.

Зграда Магистрата је под Заштитом завода за заштиту споменика културе, а по узмињу зграде  радикали су бахато преправљали и реновирали зграду: “Дрвени аутентични прозири замењени су металним пластифицираним прозорима фирме Вујић.

Ентеријер Магистрата је измењен, а срушени су, зарад адаптације простора за локалну телевизују која никада није прорадила, и аутентични конкавни димњаци. Остављен је само један. Фасада је чак недекватно обојена. Према закону о заштити, не може се мењати изглед споменика културе, својство па ни намена. Овде је све то прекршено.”

Да штета буде још већа, у дворишту магистрата, опет захваљујући новим трансакцијама, никао је читав тржни центар, и то на археолошком терену. Нађене ископине из римског доба бацане су са шутом.

Зграда Магистрата коју је Војислав Шешељ доделио сам себи после више деценија у његовом васништву је уништена и руинирана, кров је тотално пропао, зидови се распадају од влаге и трулежи,  а ово културно добро из дана у дан све више пропада.

СНП “Наши” захтева да зграда буде враћена Општини Земун, а Војислав Шешељ мора да сноси одговорност за сву насталу штету која је нанета на згради, као и да ретроактивно плати реалну цену за закуп за простор који је користио и годинама уништавао.

Информативна служба

СНП “Наши”