Укинута још једна политичка пресуда против Младена Обрадовића

mladen-obradovicАпелациони суд укинуо Младену Обрадовићу, вођи забрањеног “Образа”, пресуду од две године затвора због нереда на Паради поноса 2010. и предмет вратио на поновно одлучивање. Првосепена пресуда донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка, наводи се у образложењу.

Другостепено кривично веће Апелационог суда укинуло је пресуду Младену Обрадовићу, вођи забрањеног “Образа”, од две године затвора због нереда на Паради поноса 2010. године.

Апелациони суд поништио је пресуду Вишег суда у Београду донету 20. априла 2011. и предмет вратио на поновно одлучивање, јер, како се наводи у образложењу, првостепена пресуда је донета уз повреде одредаба кривичног поступка.

Пресуда је укинута и за још 13 Обрадовићевих сарадника из “Образа”, међу којима је и његова супруга која је била осуђена на годину дана кућног притвора.

Апелациони суд наводи да је прихватио жалбе бранилаца Обрадовића и других окривљених у овом предмету, јер је првостепена пресуда донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка, а првостепена пресуда неразумљива и у њеном образложењу нису дати јасни разлози о одлучним чињеницама.

Обрадовић је заједно са још 14 припадника “Образа” био осуђен за изазивање нереда и насилничко понашање. Добио је максималну казну од две године затвора, док су остали добили казне између једне године и шест месеци затвора. Обрадовићева супруга Јелена била је осуђена на годину дана кућног затвора.

Првостепеном пресудом која је укинута они су били проглашени кривим за изазивање насиља, мржње и нетрпељивости заснованих на дискриминаторској основи, на улицама Београда 10. октобра 2010. године у оквиру кампање “Чекамо вас”.

У пресуди је било наведено и да су том приликом довели до насиља у коме је повређено више припадника полиције и при чему је главном граду причињена велика материјална штета.

Средином новембра 2012. године Апелациони суд у Београду укинуо је још једну првостепену пресуду којом је на 10 месеци затвора вођа “Образа” био осуђен због расне и друге дискриминације.

Иначе, Уставни суд Србије је у јуну 2012. године забранио организацију “Образ”.

Извор: РТС