У Србији свака друга млада особа нема посао

младчовекСтопа незапослености младих у Србији износи 51,2 одсто, што значи да свака друга млада особа нема посао, изјавио је јуче државни секретар у Министарству рада Зоран Мартиновић. Мартиновић је на конференцији “Млади и планирање каријере” рекао да у Србији око 207.000 младих од 15 до 30 година нема посао, од чега је више од 20 одсто неквалификовано, а око 58 одсто има средње образовање, док је 63,3 одсто без радног искуства.

Према његовим речима, стопа незапослености младих се у последње четири године повећала за 16 одсто.

“Узорци су неусклађено образовање са потребама тржишта рада, висок проценат младих без квалификације, недовољно радних места и велика заступљеност рада на црно”, оценио је Мартиновић.

Он је рекао да је циљ да се у 2013. години подстакне запошљавање младих кроз активне мере запошљавања и пакете подршке младима.

Стопа незапослености у Србији на крају октобра била је 22,4 одсто, а како је навео Мартиновић, та анкета о радној снази показала је да је тренд раста незапослености заустављен и смањен за око три одсто и сада се чекају резултати нове анкете у априлу.

“Успех би био да стопа раста незапослености буде заустављена, а да у другој половини године буде и смањена”, рекао је Мартиновић и додао да ће од великог значаја бити и долазак најављених страних инвестиција и креирање повољнијег пословног амбијента.

Заменик директора Националне службе за запошљавање Дејан Миљковић каже да се на евиденцији НСЗ налази 778.000 незапослених и да на посао највише чекају они из васпитно образовне струке, рударства и пољопривреде и то преко три године.

“Посао најбрже налазе фармацеути, електротехничари, информатичари и лекари”, рекао је Миљковић.

Извор: ВасељенскаТВ