Србима прете лецима и СМС порукама

oliverivanovicХаос око косовских избора се наставља. Пребијања и размена тешких речи ипак нису били само нервоза пред почетак изборне утакмице на коју овога пута позива и Београд. Најстрашније у читавој причи је што полиција није успела да нити у једном случају стави тачку на ову опасну серију физичких и вербалних напада.

У селу Петровац у понедељак су се појавили леци у којима се Албанци позивају на одмазду према кандидату Грађанске иницијативе Српска за председника општине Ранилуг Градимиру Микићу, због наводног убиства. Микић, који каже да је ово најпрљавија кампања и да његова породица страхује, уједно је и актуелни градоначелник у косовском систему изабран пре четири године, и како кажу добро упућени, апослутно никада његово име није повезивано са ратним злочинима.

На лецима је, међутим, на лошем српском написано да су “ваша два човека која су нестала 1999. године убијена и бачена у Мораву. Те људе је убио и бацио у Мораву Градимир Микић из Великог Ропотова са још неким људима”.

– Преко ноћи је неко поделио 200 – 300 летака, и ми тражимо да полиција испита то што се догодило. Градимир Микић је апсолутно чист. Он је председник косовске општине четири године уназад – каже за “Вести” председник Грађанске иницијативе Српска и начелник Косовског округа Владета Костић, који је и сам последњих дана предмет увреда.

– Прете ми већ данима, али ја то нисам схватао озбиљно. Прво су ми упућивали увреде и претње, а онда кажу да ће ме после 3. новембра “скинути са дневног реда”, да ме “неће више бити”. Међутим, оно што ме највише боли јесте што ми сада спомињу жену и децу – жали се Костић.

СМС поруке су му, истиче, стигле са косовских или бројева без идентификације.

Не верују албанској полицији
– Једини начин да се реши ова ситуација јесте да одговорни за инциденте одговарају у најкраћем могућем року, а то је на институцијама КПС-а. Зато очекујемо од међународне полиције да спроведе истрагу, јер Косовској полицији не верујемо – каже Владета Костић.
Чланови Грађанске иницијативе Српска оптужили су активисте СЛС-а да су оштетили аутомобил Страхињи Спасићу, сину кандидата за градоначелника ове листе у Клокоту. Из СЛС-а негирају овакве наводе.

И Јелко дели лекције
Док политичка кампања српских странака на Косову прети да испадне из свих колосека, известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин каже да званични Београд не треба да позива Србе на Косову да гласају само за једну листу на локалним изборима јер је то, како је оценио, противно Бриселском споразуму премијера Србије и Косова.

Ипак, на пријаве косовска полиција за сада није успела да нађе починиоце. Такав је случај и када је недавно нападнута супруга лидера Грађанске иницијативе Србија-демократија-правда Оливера Ивановића. Пре тога су запаљене просторије његове странке. Починилац је и даље непознат. О инцидентима који прате предизборни процес он каже да је то “врло добро организовано”.

– Јасно је да је то група људи која је добро припремљена и да су део кампање која много кошта. Ту су материјали и плакати, дакле, неко стоји иза њих. Е, сада да ли су политички мотивисани, криминално или криминално политички, то можемо само да нагађамо. Косовска полиција се не сналази у тој ситуацији јер прво ту је направљена лоша селекција људи који су слабо обучени, а затим и збуњени променама политичког правца, и самим тим по правилу подложни утицају хаоса и нереда. Дакле, они нису у стању да реше озбиљан проблем без значајне политичке подршке – закључује Ивановић.

Са питањем зашто до сада нису приведени они који су учествовали у наведеним инцидентима обратили смо се и косовској полицији, али до закључења овог броја нисмо добили одговор.

Извор: Вести онлајн