Списак страних агената у Украјини

ukraine_yanukovych_putin_protestsКијев – У руке украјинског „Главкома“ је доспео документ из којег се може сазнати ко све од странаца утиче на друштвено-политички живот у Украјини и како је организована мрежа стране агентуре, углавном НАТО чланица под вођством САД-а, по класичном УСАИД моделу, пише ВасељенскаТВ.

Документ је наручила странка на власти и већ је на располагању државним органима, као и депутатима странке на власти, у овом случају Партији Региона, односо, за коју је посебно задужен потпредседник-регионала Олег Царев.

Увидом у садржај документа постаје нам јасно да су украјинске власти огорчене, зато што су им медији у Украјини изашли ван контроле.

Аналитичкa белешка потврђује: актуелна власт је изгубила подршку у земљи, a зато криви западне земље да спроводе субверзивнe активности у Украјини, кроз финансирање медија и невладинe организацијe, као што су Разумков Центар и Институт за међународну политику.

У седишту Партијe региона сматрају  да cy већина новинарa и блогерa на страни Мајдана и чак снажно инсистирају на оправданости било којих захтева или незаконитог деловања демонстраната.

Представници власти зато одмах инсистирају у настојању трагања за одговором на питање: „зашто је произашла таква ситуација“?

Током наше независности Американци и њихови западни партнери основали су „плацдарм“ унутар читаве Украјинe – тако што су код нас (у Украјини) створили разне западне фондације и институције, које су по правилу „невладине“ и „независнe“ по вокацији, али у ствари се финансирају из буџета влада других земаља.

Основ за ове плацдарм пројекте је Споразум између украјинске владе и владе Сједињених Америчких Држава о хуманитарној и техно-економској сарадњи, што је условило њихов посебaн правни статус у Украјини.

Управо са позиција тих плацдармова и крећу напади и регрутовање (нашег) локалног становништва, пре свега будућих лидерa јавног мњења, укључујући и новинаре.

Социолошке анкете показују да од свих јавних институција које послују у Украјини, људи највише верују медијима.

То су схватили и активно користе инострани фондови. Наравно ми не говоримо о било каквом врбовању, које покушава усмерити кампању.

Врши се постепени утицај. Они издвајају стипендије и грантове (бесповратна новчана давања), организују такмичења, стажирање, семинарe, програмe обуке, додељују награде и признања и постепено усађују своје вредности и циљеве, васпитавају да остану лојални, али – Западу!

Главним инвеститором „гранта“ аналитичари Партије региона прозивају САД.

„Амерички новац распоређује агенција савезне владе – УСАИД (United States Agency for International Development), са годишњим буџетом од 100 милиона долара, Амерички Стејт департмент, Међународне мировне трупе, NED (National Endowment for Democracy) и други.

На другом месту по размеру својих инвестиција, налази се – Европска Унија.

Следећи су приватни донатори, попут Фондације Чарлс Стјуарт Мот, Сједињене Америчке Државе и Међународнa Мрежа Сорош фондације (Фондација Ренесанса), основана у оквиру Института за отворено друштво, чији је власник Џорџ Сорош, који је у Украјини присутан од 1990 године, а управља годишњим буџетом и до 7 милиона долара“ – истакнуто је у документу.

Овај документ („Справка“) садржи информације о мрежи про-америчких, про-европских новинара и блогера који тренутно покривају све украјинске регионе, укључујући исток и југ, у којима су раније про-руска осећања била доминантна.

„Не можемо рећи да су USAID-ови напори успели у потпуности променити расположење про-руских региона, али процес је покренут и све је активнији“ – констатују аналитичари.

У информативнe и пропаганднe сврхе функционери УСАИД, НДИ и „Интерњуз Нетворк“ у Житомирском, Запорожском, Луганском, Одеском и Тернопољском регионy тренирају украјинске новинаре и НВО – кориснике Facebook, Twitter и Live Journal, интернет мрежа.

Према информацијама, које поседују украјински УСАИД стручњаци, у Украјини делује партнерскa невладинa организацијa Холандије, тачније, конци се повлаче из њеног – Европског Центра за Новинарство (European Journalism Centre), који активно промовише пројекат „MediaNet“.

Пројекат „MediaNet“ афирмише удруживање независних украјинских новинара, уредника електронских медија, блогера, активних учесника у друштвеним мрежама, организација цивилног друштва и омладинских лидера у јединствену мрежу, која ће омогућити Вашингтонy да у правом тренутку изведе веома ефикасан индиректан утицај на политичке процесе у Украјини.

Медијска публика којy подржавају Американци – је украјинскa средњa класa, која је за њих важнa циљна група („target group“). Другa кључнa група – мета – омладина, студенти, за које су формирани различити Интернет – ресурси и тако даље.

Током периода њихових активности украјински медији су створили више од 270 телевизијских и 1220 радио програма, а организација обучила више од 3700 садашњих медијских представника.

Као резултат тога, делатност ових организација доводи до формирања медијске критичне масе у земљи, спремне на информативни рат у својој земљи, уверенa да свако непоштовање ауторитета је благодет за земљу.

„Главком“ објављује у потпуности поднесак страног утицаја на Украјину, који и преносимо.

13 620x0 Комплетан списак свих непријатељских агената у Украјини

unnamed3 Комплетан списак свих непријатељских агената у Украјини

unnamed 13 Комплетан списак свих непријатељских агената у Украјиниunnamed 2 Комплетан списак свих непријатељских агената у Украјини

unnamed 3 Комплетан списак свих непријатељских агената у Украјини

Славиша Лекић / Васељенска ТВ