SNP “Naši”: Mi smo patriote, a naprednjaci su fašisti

Uz već prepoznatljive etikete poput “izdajnika”, “antidemokrata” i “antisrpskih novina”, SNP “Naši” se listu Danas ovoga puta obratio saopštenjem u kojem navode da lideru ovog pokreta Ivanu Ivanoviću priželjkujemo smrt streljanjem.

Piše: K. Živanović

Politički stav, a ne kvalifikacija: Ivanić Foto: Fonet/Darko Cvetanović

Reagujući na tekst “Vlast podstiče fašističku atmosferu u društvu”, gde se navodi da je sud oslobodio Ivana Ivanovića nakon tri godine suđenja zbog “spiska srbomrzaca”, “Naši” zaključuju da bi list Danas “najradije želeo da je Ivanović odmah streljan i da suđenje nije ni sprovedeno. Ako uzmemo u obzir i da je oslobođen, po novinama Danas trebao bi da bude streljan i sudija Višeg suda jer ga je oslobodio”, ističu u Pokretu.

Na pitanje kako je došao do takvog zaključka, lider Naših Ivan Ivanović kaže da je godinama unazad meta napada našeg lista i da nad njim vršimo “politički progon”. On naglašava da nije fašista (iako u tekstu piše ultradesničar), ali se slaže sa našom tezom da vlast podstiče fašističku atmosferu u društvu.

– Članovi SNP “Naši” su patriote i rodoljubi, nisu fašisti. Dobro, jesmo desničari, ali Srpka napredna stranka je fašistička organizacija i sporno je to što ste me stavili u tekst zajedno sa njima – ocenjuje Ivanović. Svoj stav obrazlaže time da su naprednjaci doveli do apsolutne zatvorenosti medija i urušavanja političkog sistema Srbije, jer “ne postoje stranke koje su opozicione, što će u narednom periodu dovesti do katastrofe”.

Upitan da li i dalje stoji iza spiska “30 najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima”, na kojem su se našli glumci, reditelji, pisci, politički analitičari i druge javne ličnosti, Ivanović odgovara potvrdno.

– Naravno da stojim. Ja sam zbog tog spiska oslobođen. Ako je sud posle skoro četiri godine utvrdio da mi nismo progonili te ljude sa spiska, zašto bi on za bio sporan? Vi meni hoćete da zabranite da iznesem svoj politički stav – pita Ivanović, koji političkim stavom naziva i kvalifikacije upućene našem listu u saopštenju, gde se, između ostalog, navodi:

“SNP “Naši” već godinama se nalaze na udaru krugodvojkaškog glasila “novina” Danas, koje su sebi kao glavni cilj postavile ispiranje mozga Srbima i napade na svakog ko se protivi neoliberalnom konceptu uređenja Srbije za koji se oni zalažu. Novine Danas su klasičan primer totalitarnog i antidemokratskog medija koji nikada nije pozvao svoje političke protivnike da daju makar izjavu i da se čuje njihova strana. Ivana Ivanovića predsednika SNP “Naši” nisu pozvali ni jednom tokom čitavog suđenja da se čuje i njegovo mišljenje čak i ako je pogrešno, i umesto da javnost prosudi i stekne svoje mišljenje o čitavom slučaju, novinari totalitarnog lista Danas su sami sebi dali pravo da su i tužilac i sudija, ali na njihovu žalost Ivan Ivanović je i dalje živ i nije streljan. I za kraj bi poručili zaposlenima u listu Danas – Ako nas izdajnici i antidemokrate kao vi nazivaju fašistima, onda smo ponosni što smo fašisti”, zaključuju SNP “Naši”.