Руска економија међу најуспешнијим у борби против кризе

Светска банка је кориговала навише оцену раста економије Русије у 2012. години, али је и даље уверена у погоршање привредних прилика у свету, а посебно у Европи.

Ове године економија Русије ће остварити раст од 3,8 процената у поређењу са 3,5 процената колико је Светска банка (СБ) очекивала у марту. Привредни раст биће слабији него прошле године (4,3 процента), али сасвим добар у условима кризе. Већ идуће године раст руске економије ће убрзати на 4,2 процената, док се раније очекивало повећање од само 3,9 одсто, објављено је на интернет страници „Finmarket.ru”.

СБ је веома скептична по питању перспективе раста светске а посебно европске економије. У марту ове године СБ је снизила своја очекивања за светску економију на 2,5 процената са 3,2 одсто. У јунском извештају ова процена је остала непромењена.

Поновна криза у европским земљама са високим приходима анулирала је позитивне резултате остварене у прва четири месеца ове године. Сасвим недавно изгледало је да се економска активност опоравља, како у земљама у развоју тако и у развијеним, а инвеститори су били спремнији на ризик, али од 1. маја ситуација на тржишту губи стабилност.

За 2013. годину глобална прогноза је коригована са мартовских 3,1 на 3,0 процената.

Економија еврозоне изгубиће 0,3 одсто 2012. године, али ће у идућој повратити слаби раст од 0,7 процената, прогнозира СБ.

(Танјуг)