Регата Тврђава – Витезови са Ибра

Током викенда 7. и 8. јула у селу Казновиће (Рашка) надомак административне линије са Косовом и Метохијом одржана је друга по реду „Регата Тврђава“ на реци Ибар која има за циљ да промовише српску средњовековну историју , традицију српског витештва и спортски дух.

Регата је имала такмичарски карактер, а сваки од чамаца пловио је под заставом једне од тврђава које су се налазе или су се налазиле у близини реке Ибар.

На регати је учесвовало 15 тимова који су пловили под заставама утврђених градова Брњаци, Маглич, Стари Рас, Звечан, Муниципијум, средњовековних тврђава Галич, Јелеч, Брвеник, Козник, Ћутет и Нови Пазар као и средњовековних кула Врх Лаба, Јелашци, Обођа и Дубровска кула.

Све тврђаве, градове и куле осим Муниципијума и Новог Пазара саградили су српски владари и локални великаши у периоду од 11 до 14 века.

Регата је била и нека врста малог саборовања и дружења родољубивих организација јер су на њој поред организатора Удружења „Спуст без граница“ – Рашка учествовали и Српски народни покрет Наши и Друштво српско-руског пријатељства „Косовско огњиште“ из Косовске Митровице. Регата је почела у суботу 7. јула интонирањем химне Србије и концертом у кампу који се налазио у шуми на 5 километара од града Рашке. За госте кампа куван је војнички пасуљ и запаљена логорска ватра.

Трка је почела у недељу 8. јула у 11 сати, на пуцањ кренула је јурњава ка циљу код Каменог моста у Рашки и титули Витеза Ибра која следује победницима. Одмах у старту два чамца са домаћинима из Удружења „Спуст без граница“- Рашка који су пловили под заставама Брвеника на Ибру и Маглича узела су предност и показали да су као и прошле године апсолутни фаворити. Главна борба током трке водила се за треће место и то између „Косовског огњишта“ чији су чланови пловили под заставом Звечана и СНП Наши који су бранили заставу Козника.

СНП Наши су прошле године пловили под заставом Звечана, али је витешки ове године тај барјак препуштен гостима из Косовске Митровице док су СНП Наши узели барјак Козника који се налази код Александровца. Козник је изабран јер су током недавног Марша „Стазама косовских јунака“ који ишао од Крушевца до Косовске Митровице активисти СНП Наши прошли поред његових зидина.

Тврђава Козник сазидана је у 14 веку на узвишењу од 921 метар изнад реке Расине8 километара западно од Александровца и 10 километара северозападно од Бруса. Верује се да је Козник сазидан у време Кнеза Лазара а у историјским подацима се повезује и за личност великог челника Радича Поступовића који је био велможа у време деспота Стефана Лазаревића. У историјски изворима Козник се први пут помиње у Лазаревој повељи манастиру Лавра светог Анастасија на Светој Гори. После краће турске окупације Козник је 1444. враћен Ђурађу Бранковићу да би га Турци поново заузели после пада Крушевца 1454. године. Српски устаници су на кратко ослободили Козник 1689. године што у казује да се у то време и даље користио као тврђава.

„Косовско огњиште“ је, користећи пуцање једног весла у чамцу СНП Наши,  у једном моменту прешло у вођство али су убрзо изгубили контролу над чамцем и препречили се на реци, чамац СНП Наши ударио је у њихов задњи део и окренуо их на погрешну страну и повратио трећу позицију. У наставку трке СНП Наши одржали су предност и стигли трећи на циљ поправивши тако за једну позицију пласман од прошле године.  Први на циљ је стиго чамац Брвеник на Ибру, а други је био Маглич. „Косовско огњиште“ тј чамац Звечан био је четврти.

Сви учесници Регате Тврђава добили су захвалнице за учешће и брошуре о историји овог краја и тврђавама које су га браниле, три прво пласране екипе добиле су посебне захвалнице за пласман док је првопласирана екипа добила на поклон пехаре у виду фигуре Стефана Немање. Сваке године победници ће добијати као награду фигуру неког српског владара или витеза.

Дружење на Регати Тврђава је завршено кувањем рибље чорбе и новим дружењем као и „претњама“ да ће гостујући тимови наредне године победити домаћине. Регата Тврђава успела је и ове године да окупи око 150 људи и да представи туристичке и културне потенцијале овок краја у ком је настала прва српска држава у средњем веку. Учесници Регате Тврђава научили су доста у историји овог краја, његовим тврђавама, градовима и кулама као и оним владарима, великашима и духовницима који су их градили, обнављали и бранили. На Регати Тврђава потврђена су стара пријатељства и створена нова.

Зидари српских средњовековних градова, кула и утврђења били би задовољни да знају да се њихове заставе виоре Ибарском котлином и вековима касније као и и витештвом који су приказали учесници Регате Тврђава.

Информативна служба СНП Наши