Програм

СНП НАШИ – Политички програм

СНП НАШИ има за циљ да Србија буде друштво могућности, које је фер у односу на све њене грађане. Намеравамо да у потпуности подржимо и охрабримо независност и иницијативу сваког грађанина Србије која је у складу са Уставом и законом.

Успех сваког грађанина у животу треба да буде директна последица његовог талента, поштеног рада, грађанског активизма и придржавања закона, насупрот – незаконитом богаћењу на рачун других, и на то треба гледати у друштву као на смртни грех, и овакви људи заслужују сваки вид друштвеног презира и адекватну казну.

Ми желимо слободну, независну и просперитетну државу, чији национални и државни интереси пружају снажан друштвено-економски, ресурс одбране и интелектуални потенцијал. Ови национални и државни интереси одражавају тежње читавог народа и оно што желе садашње и будуће генерације наших грађана.

Ми желимо Србију која је спремна на све, па и на најнеочекиваније преломе историјског развоја, која је у стању да поуздано заштити своје националне интересе.

Ми смо свесни да је обнова српске државе тежак задатак у којем сваки грађанин има своју улогу и зато од свих тражимо физичке и интелектуалне напоре и креативни потенцијал сваког човека.

Ми знамо какву државу желимо.

То је – јака ефикасна држава, која има мобилне и борбено-спремне оружане снаге у стању да бране свој суверенитет и територијални интегритет против било каквих повреда.

Србију – у којој делују одговорне политичке странке, независни медији, и утицајне институције цивилног друштва.

Државу благостања, која и социјално брине о сваком грађанину.

Ону у којој је владавина закона, која има независно судство и ефикасно спровођење закона и државу у којој закон увек преовлађује.

Ону где је економија заснована на пракси савременог менаџмента, инвестиционе атрактивности, ефикасно коришћење ресурса и технолошких могућности, обезбеђујући висок животни стандард за сваког грађанина.

Србију – која је постала заједничка домовина свих Срба.

Ону – у којој су на првом месту духовне и моралне вредности, узајамно поштовање и разумевање међу људима, узајамна подршка и узајамна помоћ, саосећања и симпатија за оне којима то треба, све наведено треба да чини духовно језгро друштва, и његов морални основ, што ће одликовати Србију у сваком тренутку.

Државу која је постала духовни центар за све сународнике, без обзира на то где живе.

Основа овог система треба да се заснива на апсолутном приоритету закона и одбијању двоструких стандарда.

Наш циљ је да сваким новим даном учествујемо у изградњи и стварању једне лепше Србије, и свесни смо да све то није могуће учинити одједном. Насупрот политичким странкама и њиховим дневно политичким интересима, ми ћемо радити зарад добробити државе и народа, а не странке и пoјединаца, из дана у дан градити камен по камен Србију духовности, уметности, науке, образованости, васпитаности, традиције, достојанства, материјалне сигурности, психофизичког здравља, радости и спорта; радићемо на решавању највећих друштвених проблема као што су: алкохолизам, исељавање младих стручњака, бела куга…

Наши политички непријатељи ову визију називају бајком, али стварност сутрашњице је производ вере и рада у садашњости, Ми се не залажемо ни за какве утопијске идеје, већ за повратак оних вредности када је Србија доживљавала своје највеће успоне – економске, војне, културне…

Политички програм и основи стратегије СНП НАШИ

Идеологија СНП НАШИ је – српско родољубље и домаћински поредак.

То је идеологија стабилности и развоја, константно креативно обнављање друштва без стагнације и револуције. То је идеологија успеха нашег народа, очување и модернизација Србије на основу њене историје, културе и духовности.

Наша идеологија је осмишљена да ослободи земљу од дуготрајних социјалних проблема, и да се уништи баријера за иновације и нове резултате.

Њен циљ је – изградња нове, слободне, просперитетне и снажне Србије засноване на заједничким вредностима и интересима.

Њене вредности су- љубав према земљи, јака породица, здрав начин живота, професионалност, грађанске солидарности, снажан морал, интелект и духовност.

1. Евроазијске интеграције – Београд четврти главни град Евроазијске Уније

Јасан и једноставан економски и привредни модел развоја заснован на реалним потенцијалима Србије и омогућен кроз стратешке специјалне економске односе и партнерства са највећим светским силама, нова тржишта и простори стратешке сарадње, посебно у пољопривреди, али и енергетици и другим областима, војна заштита под окриљем нуклеарног савеза и дипломатског штита светских сила и позиција глобалног геополитичког центра кроз остварење модела Евроазијске Уније у којем је Београд четврти центар и главни град Евроазијске Уније – то је наша политика и наш циљ.

2. Социјална правда, друштвена одговорност и народна власт

СНП НАШИ своју борбу за демократску власт реално усмерену ка правима и бољитку народа и грађана, не види само у борби за њихова економска права и

друга права везана за бољи материјални положај и ситуацију грађана, већ и у борби против свега онога што нарушава институцију породице и моралног друштва, а ту подразумевамо наркоманију, тзв. геј покрете… итд.

Успостављање снажног надзора и контроле државних функција и државних система видимо као основни инструмент у искорењивању корупције и пљачке које су и главни основни узроци лошег стандарда живљења, опште парализе друштва и ужасног стања у привреди.

3. Политичка државотворна платформа ослобођења и уједињења свих српских земаља у једну српску државу

СНП НАШИ Србију види као територијално Васкрслу државу у чијем склопу се налазе све српске земље које су окупиране у ратовима деведесетих.

Као један од предуслова за њихов повратак је почетак борбе на међународном плану и брига за што скорији повратак расељених лица на територије одакле су протерани.

1. Евроазијске интеграције – Београд четврти главни град Евроазијске Уније

Насупрот прозападним странкама у Србији, чије залагање за Европску Унију и евроатлантске интеграције доводе до асполутног губитка државотворности, економског пустошења, моралног и духовног суноврата, уништења сваке перспективе и свих вредности српског друштва, ми се залажемо за глобалне интеграције друге врсте, пре свега за сарадњу са Руском Федерацијом и осталим земљама БРИК-а, а као основну платформу и један од приоритета у спољној политици видимо приступање Србије будућој Евроазијској Унији кроз усмеравање снага и кроз инсистирање на тренутно, међу евроазијском интелектуалном и политичком елитом, најзаступљенијем и општеприхваћеном концепту Евроазијске Уније који подразумева Београд као главни четврти град и центар Евроазијске Уније.

Евроазијска Унија је тренутно у развоју, званично крајем 2010. године најављена од стране Руске Федерације, Белорусије и Казахстана, а очекује се да oвај концепт буде и формално озваничен 2012. године, те сматрамо да Србија треба да заузме место у овом глобалном савезу као оснивачка чланица и на тај начин у потпуности искористи своје потенцијале и могућности будућег развоја преузимајући улогу једног од главних светских геополитичких и геоекономских центара.

Позиционирање Београда као модерног светског центра и Србије као снажне државе једино је могуће радикалном променом погубне националне политике евро-атлантских интеграција (ЕУ-САД), које су и по јавном признању званичника актуелне српске власти ништа друго до пут под окриље САД-а и НАТО-а, чиме ће се омогућити излазак из ере затупљивања српске нације и грађана Србије, осиромашивања и распродаје националних добара Републике Србије и гурања Србије у службу злочиначкој евроатлантистичкој НАТО машинерији.

Желимо Србију која ће се руководити сопственим интересима и максимално искориштавати потенцијале стратешких партнерстава са Русијом и Кином на првом месту.

Србија испред себе има сасвим јасан и реалан пут снажног привредног развоја, социјалног мира и духовног уздизања – евроазијске интеграције.

СНП НАШИ ће се још снажније залагати за укидање Националног програма учлањења у Европску Унију као стратешког приоритета државе Србије, као и за

забрану деловања овој међународној организацији на територији Републике Србије због њеног противуставног деловања и подривања Уставног поретка Републике Србије.

Сасвим јасно и недвосмислено се супротстављамо назадним вредностима Новог Светског Поретка. (под појмом НСП-Новог светског поретка подразумевамо: ЕУ / Европску унију, НАТО и ММФ / међународни монетарни фонд).

Једино посвећеност ка снажним стратешким партнерствима са Русијом и Кином на првом месту, као и будуће чланство у Евроазијској Унији, може од државе Србије створити земљу која ће се равноправно и реално борити за своје интересе у међународној заједници.

Једино на такав начин се постиже прекопотребни баланс снага који ће омогућити Србији повратак на колосек државотворне политике и политике развоја са јасно дефинисаним циљевима и реалном стратегијом.

Евроазијске интеграције представљају ослобођење Србије од уцењивачке и античовечанске политике која је заснована на хировима подивљалих наркократских администратора прошиптарске, профашистичке и проамеричке оријентације, а на чијим принципима, сведоци смо, почива Европска Унија.

Јасан и једноставан економски и привредни модел развоја заснован на реалним потенцијалима Србије и омогућен кроз стратешке специјалне економске односе и партнерства са највећим светским силама, нова тржишта и простори стратешке сарадње, посебно у пољопривреди, али и енергетици и другим областима, војна заштита под окриљем нуклеарног савеза и дипломатског штита светских сила и позиција глобалног геополитичког центра кроз остварење модела Евроазијске Уније у којем је Београд четврти центар и главни град Евроазијске Уније – то је наша политика и наш циљ.

2. Социјална правда, друштвена одговорност и народна власт

Један од основа како би се повратило достојанство свих грађана Србије и омогућило поштовање друштвених права грађана, али и како би се економски

покренула Србија, јесте хапшење и национализација имовине тајкуна и политичара који су се богатили пљачком народа и који су уништили српску привреду, а раднике оставили на улици да умиру од глади.

Такође, инсистирамо на национализацији српских фирми које су купиле стране компаније, упропастиле и довеле до стечаја и на затварању страних банака које пљачкају народ и дају кредите под најнеповољнијим каматама у Европи.

СНП НАШИ своју борбу за демократску власт реално усмерену ка правима и бољитку народа и грађана, не види само у борби за њихова економска права и

друга права везана за бољи материјални положај и материјалну ситуацију грађана, већ и у борби против свега онога што нарушава институцију породице и моралног друштва, а ту подразумевамо наркоманију, тзв. геј покрете… итд.

Успостављање снажног надзора и контроле државних функција и државних, система видимо као основни инструмент у искорењивању корупције и пљачке које су и главни основни узроци лошег стандарда живљења, опште парализе друштва и ужасног стања у привреди.

3. Политичка државотворна платформа ослобођења и уједињења свих српских земаља у једну српску државу

Под појмом „свих српских земаља“ подразумевамо: целокупну територију данашње Републике Србије са њеним покрајинама Косовом и Метохијом, као и

Војводином, Републике Црне Горе, Републике Македоније, Републике Српске и Федерације БиХ, као и простор окупиране РСК с територијалним проширењима и северни део Републике Албаније.

СНП НАШИ Србију види као територијално Васкрслу државу у чијем склопу се налазе све српске земље које су окупиране у ратовима деведесетих.

Као један од предуслова за њихов повратак је почетак борбе на међународном плану и брига за што скорији повратак расељених лица на територије одакле су протерани.

Први корак у овој борби ће бити враћање борбе за Косово и Метохију на правни колосек, а извлачење из илузије коју спроводи актуелни марионетски режим у Србији по диктату и према интересима САД-а, односно, ЕУ.

Такође по хитном поступку треба формирати јавни суд који ће у потпуности расветлити дешавања деведесетих година и умешаност европских политичара и

земаља у ратове који су се водили. Исто важи посебно за НАТО бомбардовање и отимање Косова и Метохије ван оквира међународног права.

Главни правци државотворности:

1.идеолошко-философски.

2.домаћинско-економски.

3.државничко-организациони.

5.привредно-финансијски

6.спољнополитички.

7.војно-одбрамбени.

8.демографски.

9.информациони.

У савременом свету, суверена власт земље – пре свега у области информација и интелектуалних и духовних снага, мора да буде лидер у развоју и примени

напредних технологија, обезбеђујући висок ниво заштите људи, омогућавајући безбедност и одбрану националних интереса на међународној сцени.

Улагања у системе одбране од информационо-духовног рата против српског народа који не јењава ће бити једна од приоритетних тачака на којима ће активно радити СНП НАШИ.

Србија и српски народ ће неизбежно, као и до сада, поносно и храбро, у радости, мудрости и сили, остати кључна тачка универзалне борбе између добра и зла.

Политичке елите и народ морају да схвате да, ако желе да преживе – треба да се понашају зрело у свету пуном зла, да науче да заштите себе и своје светиње!

То је свачија одговорност и дужност, према Богу и према својим ближњима, према својој држави и своме народу. То је живот, то је победа, то је слава!

СНП НАШИ има за циљ да Србија буде друштво могућности, које је фер у односу на све њене грађане. Намеравамо да у потпуности подржимо и охрабримо независност и иницијативу сваког грађанина Србије која је у складу са Уставом и законом. Успех сваког грађанина у животу треба да буде директна последица његовог талента, поштеног рада, грађанског активизма и придржавања закона, насупрот – незаконитом богаћењу на рачун других, и на то треба гледати у друштву као на смртни грех, и овакви људи заслужују сваки вид друштвеног презира и адекватну казну.

Ми желимо слободну, независну и просперитетну државу, чији национални и државни интереси пружају снажан друштвено-економски, ресурс одбране и интелектуални потенцијал. Ови национални и државни интереси одражавају тежње читавог народа и оно што желе садашње и будуће генерације наших грађана.

Ми желимо Србију која је спремна на све, па и на најнеочекиваније преломе историјског развоја, која је у стању да поуздано заштити своје националне интересе.

Ми смо свесни да је обнова српске државе тежак задатак у којем сваки грађанин има своју улогу и зато од свих тражимо физичке и интелектуалне напоре и креативни потенцијал сваког човека.

ПРОГРАМСКА НАЧЕЛА

1 – Родољубље

То је осећај поноса према својој земљи, славној историји и достигнућима. То је сећање на све велике битке, победе и поразе, цареве, краљеве, војнике и војсковође, раднике и научнике и на све оне који су уложили своје животе у Србију.

То је тежња да наша земља буде лепша, богатија, јача, срећнија. То је извор храбрости, достојанства,постојаности и снаге народа. Изгубивши свој патриотизам и национални понос и достојанство, ми ћемо избрисати себе као народ који је способан за велика духовна дела и задатке. Друштво очекује успостављање државности које исходи из традиције и савремених друштвених токова.

2 – Православна вера

У наредном историјском периоду вредности су знање, информације и комуникације. То предочава већу улогу креативности и духовности.

Србија је дужна да у новој историјској ери буде једна од водећих светских духовних сила и духовна држава. Наше традиционалне духовне и културне вредности и наше конкурентске предности, у споју са кључним фактором савременог економског раста – научним и технолошким напретком, могу и треба да обезбеде решење за историјски задатак државотворног просперитета Србије у трећем миленијуму.

3. – Култура Србије – достојанство и наслеђе

Србија поседује јединствени културни и геополитички простор – који чини основу виталности српског друштва друштва и само-развоја. Пуна подршка националној традицији и култури један је од услова за развитак здраве државе и хармоније у друштву.

СНП НАШИ намерава да подржи развој мреже културних институција у Србији по регионима, нарочито код деце, адолесцената и младих одраслих особа. Јачање улоге породице и очувања и јачања националне традиције, норми и пракси које утичу на образовање и развој млађе генерације – су најважнији приоритети у области културе.

4. – Информационо друштво – Медији Слобода и одговорност

СНП НАШИ разматра развој информационих технологија као важан задатак, који обезбеђује друштво са новим могућностима – укључујући остваривање политичких слобода и борбе против корупције. Савремени комуникациони системи и информационе технологије треба да буду доступне свим људима и свим грађанима Србије.

Наш покрет се залаже за слободу медија, што се не може постићи без њихове друштвене одговорности према грађанима и друштву. Информације и медијска политика морају да буду у складу са општеприхваћеним стандардима моралности. Цензура је неприхватљива, али у исто време и ефикасан механизам да се заштити друштво од информација које су штетне за морално и ментално здравље грађана.

5. – Заштита културе и духовности

Блокирање ширења у информационом простору Србије материјала који промовишу материјализам, себичност, насиље, окрутност, недостатак духовности. Култ насиља и окрутности на телевизији Србије требало би да буде замењен култом духовности, знања и креативности.

Да би се постигли ови циљеви треба да се успостави систем посебних структура информационе равнотеже и одбране.

Кључне компоненте система:

1. Државни Савет за духовни и моралну информациону политику.

2. Саветник председника Србије за духовну и моралну информациону политику.

3. Спољнополитички државни (Видео,аудио,новински и Интернет) медији.

4.Комитет информационе безбедности Србије (информационе службе безбедности, обавештајне информационе службе, Центар за анализе и прогнозе, Специјални ресор за информисање).

СНП НАШИ захтеваће хитно успостављање ефикасног информационог одбрамбеног система Србије, обзиром да информациони рат против Србије не престаје.

6. – Образовање

Посебан акценат стављамо на развијање најбољих традиција нашег образовног система, и довођење Србије на позицију једног од светских лидера по свом образовном квалитету, дајући свету конкурентност српских специјалиста са стручним образовањем. У том смислу веома је битна подршка образовним установама, где неће бити обраћана пажња само на висок квалитет наставе, већ и на усађивање високих духовних и моралних вредности у сваког појединца.

Ми ћемо подржати развој и усвајање прописа и циљаних програма да се обезбеди приступ квалитетном образовању, стручно образовање да ојача везе са тржиштем рада, побољшање система јавног реда и циља обуке, које ће да стимулише развој додатног образовања.

Ми се залажемо за максимално приближавање културе, образовања и науке, и за даље повећање ефикасности система образовања. СНП НАШИ се залаже за очување и развој најбољој традиција националног образовања, заснованог на откривању личних способности. Процес учења не треба да буде ограничен на аутоматско меморисање формула и правила. Као задатак образовања, ми видимо да ученици науче да мисле и примене своје знање у пракси. То би требало да донесе нове стандарде образовања. Са ове тачке гледишта треба посматрати и јединствена државна испитивања, дизајнирана да постану прави и адекватан проценилац знања и способности сваког дипломца.

Конкурентност образовних програма, укључујући и оне који имају за циљ повећање финансијске и правне писмености, увођење нових система за вредновање квалитета образовања, развоја континуираног образовног система, циљану подршку елемената иновације структура на универзитетима и стручним школама опремљене савременом опремом – су основни принципи образовне политике нашег покрета.

7. – Слога

Историјски је доказано де је српски народ највеће подвиге и најузвишенија дела достизао уједињен. Разне политичке странке и појединци које су инструисани од западних замаља као свој основни циљ деловања виде у стварању што већих подела у српском друштву: социјалних, културних, економских, политичких, друштвених…

Како би се спречило оваково антидржавно и антиуставно деловање СНП НАШИ инисистира на стварању јединствене друштвене и политичке платформе која је заједничка свим Србима као и грађанима лојалним држави Србији, која ће бити унешена у Устав Републике Србије, и која ће увек остајати иста без обзира на политичку опцију која је на власти.

8. – Очување државног суверенитета и територијалне недељивости Србије

Протеклих деценија Србија се као и дан данас често налази на удару разних сепаратистичких група и појединаца које желе да угрозе суверентитет Републике Србије. СНП НАШИ јасно ставља до знања свима који се усуде да угоржавају државни суверенитет и територију РС, да ће бити најстроже санционисани.

9. – Војска – Јаке оружане снаге

Јаке оружане снаге су гарант безбедности сваке суверене замље. СНП НАШИ залаже се за повратак служења редовног војног рока за сва пунолетна лица држављане Републике Србије, и стратешка државна улагања у наменску војну индустрију.

СНП НАШИ ће допринети на развоју одбране и безбедности, и јачању наших оружаних снага,опремајући их са модерном технологијом, радом на успону морала и социјалном сигурношћу војника.

Такође, акценат ће бити стављен на деполитизацију војске која ће бити искључиво у служби народа, а не режима и политичких странака. Начелник генералштаба не сме бити биран по политичким линијама већ искључиво по стручним.

10. – Полиција

Народна полиција насупрот политичкој. СНП НАШИ безусловно ће радити на деполитизацији полиције, и залагаћемо се да министар полиције не буде постављан по политичкој линији, по завршетку избора, већ по стручној. Искуство је показало да министри који су постављени по политичкој линији не раде на заштити народа већ на осигуравању да њихова партија остане на власти без обзира колико је њено деловање штетно по народ. Из тих ситуација најчешће су се рађале диктатуре које су доносиле несагледиву штету држави и њеним грађанима.

Обавеза полиције мора бити да заштити грађане од опасности дроге, тероризма, екстремизма и организованог криминала.

11. – Породичне вредности

Традиционалне вредности и породица су темељ за раст и васпитање сваког појединца. Породица је уточиште и прва ћелија друштва у којој се формира сваки појединац, тако да наша православна традиција одиграва велику улогу у формирању личности детета, како би било заштићено од најезде антикултуре која долази из појединих западних земаља, и која се оличава у секташтву, наркоманији, материјализму, индивидуализму , идеологијама геј покрета, и осталих девијантних група.

12. – Борба против Беле куге

СНП НАШИ предложиће усвајање Стратегије за превазилажење демографске кризе. Јер једна од најважнијих борби коју води српска држава је борба против беле куге.

Први задатак Стратегије за превазилажење демографске кризе је

Очување српског народа.. Дражава мора водити више рачуна о сваком људском животу, као драгоценој вредности. Данас од појединих економских група постоји тенденција да се смањи становништво земље, и то представља директну претњу за наш суверенитет и државност.

Други задатак је спровођење програма за смањење смртности и повећање очекиваног трајања живота. Спречавање, откривање болести у раној фази, пружајући хај-тек медицинске негу која ће бити доступна свим сегментима становништва, у наредним годинама може значајно да смањи смртност од болести, имаће уједно и најзначајнији утицај на животни век.

Читава ова стратегија смањења смртности биће резултат комплексних административних, законодавних и превентивних мера које ће предложити СНП НАШИ, укључујући борбу против различитих врста несрећа. тровања и повреда.

Ове мере, заједно са стварањем повољног окружења за живот, посебно јачање контроле квалитета и безбедности хране, усвајању и имплементацији државних циљних програма развој масовне физичке културе и спорта, пропаганде здравог начина живота ће помоћи у смиривању демографске кризе.

Намера нам је да створимо све неопходне социјалне, финансијске, економске и законодавне услове за повећање плодности, заштите материнства и детињства, породичних вредности вредности, и да се превазиђу напуштања и занемаривања.

Свака мајка до седме године живота свог детета добијаће просечну плату на нивоу Републике Србије док мајке које су родиле четворо или више деце добијаће доживатну плату, а по испуњењу година живота и пензију.

Ми смо уверени да ће успешно спровођење националних пројеката, државне подршке породицама са децом, убрзати решење демографских проблема.

13. – Социјална правда

Чињеница је да су у дугој српској историји тежње ка саборним облицима живљења увек доминирале над индивидуализмом.. Побољшање сопствене позиције, већина Срба повезује са напорима свих нас и читаве државе да свима буде боље. Овакви ставови преовлађују и данас. Добро појединца не сме бити изнад добра заједнице. Ово треба да узимају у обзир најодговорнији за социо-економску политику државе, који ће увек гледати на интересе свих грађана, а не појединаца!

Радикално побољшање квалитета и стандарда живота грађана Србије и превазилажење сиромаштва као друштвеног феномена – Искорењивање такве праксе када се ради о људима који живе од плате испод егзистенцијалног нивоа, побољшање пензионог система и социјалне заштите особа са инвалидитетом.

1. Ефикасна социјална политика, која подразумева пружање знатно веће подршке оним друштвеним групама које живе углавном од пензије и помоћи, и јавно охрабрење за оне грађане који су спремни да самостално остваре своје циљеве живота. Пружање јефтиних кредита, и олакшавање проналажења сопственог бизниса, као и доступност куповине станова.

2. Реформа здравственог система, политика обавезног здравственог осигурања, мислимо и на незапослене, законодавна гаранција бесплатне медицинске неге, Сврха и смисао реформе здравства – побољшање квалитета и доступности медицинске неге.

3. Неопходним законским актима мора се обезбедити подршка државе за сирочиће, децу у заштити, укључујући и њихово запошљавање и решавање проблема становања.

Средња класа, социјално партнерство, јединство генерација

СНП НАШИ, се залаже за формирање јаке средње класе као основе социјалне стабилности, покрет ће настојати да смањи социјалне неједнакости, и да смањи јаз прихода између различитих група становништва. До 2020, удео средње класе треба да буде најмање 60% становништва. Ово је кључни оријентир и циљ наше политике.

Историјско искуство је већ показало колико је опасно непоштовање идеја социјалног партнерства, и брига о интересима милиона грађана – оних који чине темељ друштва. Фондација за реализацију социјалних гаранција треба да буде развој трипартитног дијалога између владе, синдиката и послодаваца.

Брига за старије генерације – је пре свега стварање пристојних услова живота. Овај – Најважнија дужност према друштву је дужност државе.

Најважнији правац за даљи рад државе мора бити побољшање ефикасности и усмеравање социјалне помоћи. Заштита најугроженијим групама – пре свега особама са инвалидитетом, незапосленима и мајкама .

14. – Економија

Економија земље није довољно ефикасна. Јавне и тржишне институције по много чему не испуњавају савремене изазове модернизације.. Ниво трошкова производње је такав да је Србија земља са огромним привредним ресурсима, али се због ниске продуктивности стално суочавамо са несташицама.

Такође велики проблем је технолошка заосталост која нас годинама одваја од високо технолошки развијених земаља.

Као последица тога, остају и расадници социјалних немира. Неприхватљиво велики приходи појединаца стварају јаз између богатих и сиромашних популација.

Већина грађана није задовољна приходима које добија. СНП НАШИ излаз из економске ситуације у којој се налазимо види пре свега у развијеној индустрији и пољопривреди.

А – Индустрија

СНП НАШИ залаже се за развијање и имплементирање индустријске политике која укључује јавне инвестиције у производне инфраструктуре, подстицање развоја грађевинске индустрије и подржавање иновативне индустрије.

Индустријска политика ће бити имплементирана у оквиру државе стратешког планирања.

Ми предлажемо да се ограничи тарифа природних монопола и енергије у земљи, да се успостави кривична одговорност за своје илегалне претеривање.

Неопходно је да се заштите права потрошача, да се развије производња, н бескомпромисна борба против инфлације. Такве строге мере ће дати позитиван ефекат за рад свих тржишних механизама.

Б . – Пољопривреда

СНП НАШИ се залаже за елиминисање заостатака стопе развоја пољопривреде на економски раст у целини. Ми ћемо убрзати развој пољопривредног сектора и то је најважнији задатак Србије у наредних десет година, јер добро знамо да се тиме у исто време решава проблем очувања нације, економски развој земље и осигурање безбедности хране.

Законски ће бити заштићен домаћи произвођач који ће моћи да продаје своје производе на велико и њему ће бити омогућено да се равноправно надмеће са страним конкурентима. .

У оквиру националних пројеката, ми ћемо развити инфраструктуру села, чије становништво до сада није осетило стварне користи од изградње путева, гаса, телефона, приступа медицинској пракси пацијентима…

Аграрна Снага: одрживи рурални развој

СНП НАШИ се залаже за унапређење тржишне инфраструктуре, заштиту домаћих произвођача, обезбеђивање несметаног приступа српских производа на домаћем и страним тржиштима. Од кључног значаја је улагање у развој пољопривредних задруга и у агро-бизнис.

Раст у пољопривреди мора да прати социјални развој села и решавање демографских проблема, стварањем нормалних услова живота у руралним областима, повећање прихода сеоских становника. Од фундаменталног значаја за консолидацију у селу младих, је отварање нових радних места, укључујући промовисање фарми и малих предузећа за прераду пољопривредних производа.

Држава је обавезна да обезбедии изградњу путева до сваког села. Као и да помаже градњу нових културних центара, амбуланти, спортских игралишта, и других друштвених објеката у свим малим местима.

У будућности, свакој породици на селу би требао да буде дозвољен приступ савремених средстава комуникације, телефона, интернета, телевизије..

Земља: главно богатство народа Србије

Стварање услова за раст индустрије пружајући одрживи рурални развој, изградње станова, и што рационалније коришћење земљишта.

Додела земљишта за стамбени и индустријски развој је приоритет. Земљиште у оквиру појединачних зграда би требало да буде додељено грађанима по повољним условима, а за неке категорије (нпр. велике породице) – бесплатно.

СНП НАШИ је уверен да: земља треба да припада онима који ће је и употребити. Треба успоставити механизме за подстицање власника земљишта (укључујући пољопривредну) за што ефикаснију употребу земље. Од суштинског значаја је спровођење механизама државне контроле и економских подстицаја да се врате у промет напуштене обрадиве површине, које се могу видети по читавој Србији.

15. – Независно Судство и борба против корупције

СНП НАШИ залаже се за обнову независног судства од стране политичких партија и њиховог утицаја, и за ефективно спречавање криминала, рехабилитацију и јачање закона. Залажемо се за транспарентност судства и агенције за спровођење закона, независност правосуђа, и приступ квалификоване правне помоћи за сваког грађанина.

Свесни смо да је корупција једна од највећих опасности по српску државу, инвестиционе атрактивности земље, права и слободе грађана. Стварање правног и друштвено-економских услова за борбу против корупције, и њеног свргавања из живота грађана и друштва – је питање части за чланове СНП НАШИ.

Наш покрет је развио свеобухватан програм који се бави решавањем проблема корупције. Овај програм обухвата све сфере јавног живота и друштва. Конкретно, предлаже се:

* Вршење јавне борбе против корупције преко експертиза нацрта закона и других државних аката.

* Пооштрење српских закона , укључујући и Кривични законик, у којем тражимо да се измене одредбе Кривичног законика о подмићивању и да се знатно пооштре.

У зависноти колико се оптужени примили новца и за шта, предлажемо и државну заплену имовине.

* Понуда или обећање за подмићивање државних службеника да буде законски окарактерисана као кривично дело.

Главна ствар за коју се залажемо је укључење цивилног друштва и грађана да учествују у борби против корупције како би се створила клима нетолеранције у друштву у односу на подмићивање. Победа над корупцијом – је најважнији услов да се поврати поверење грађана у власт.

Ми се боримо за то поверење!

16. – Локална самоуправа

СНП НАШИ види јачање читаве државе кроз имплементацију интерних потенцијала сваког региона, приближавање нивоа социо-економског развоја Србије и општина да обезбеде своју економску самодовољност, и развој локалне самоуправе. Овакав вид јачања локалних самоуправа допринеће да што већи број првенствено младих људи остане у свом месту, у којем ће моћи да обезбеди егзистенцију себи и својој породици.

Ово су 16 основних тачака на којима се заснива политички програм СНП НАШИ!