Патријарх Кирил: Забранити истополне бракове

129924_kirilpatrijarh_fПатријарх Руске православне цркве је позвао на забрану свих настојања за озакоњење истополнних бракова, истичући да се његов став темељи на самој природи хришћанства.

Говорећи пред чланова Горње думе, Патријарх московски и све Русије Кирил је казао да би тај потез заштитио породицу као институцију.

„У одговор на широку међународну дискусију о овом питању, желио бих одлучно да изјавим – брак је заједница мушкарца и жене, која се темељи на љубави и обостраном разумијевању и ствара се ради рађања дјеце“, казао је он.

Патријарх Кирил је изјавио да ће Црква пружити подршку свим државним и јавним институцијама које раде на заштити традиционалних хришћанских вриједности. Овај став, по његовим ријечима, није мотивисан жељом да утиче на политику, већ самом природом хришћанства.

Када држава усклади своје дјеловање са „природним моралним нормама“, она не постаје религиозна, већ се претвара у „разумног чувара општег добра“.

Патријарх је додао да би шире унапређење вјерског образовања могло помоћи власти у борби против екстремизма и тероризма. Грађани који су припремљени могли би пружити „интелектуални отпор“ и исламском екстремизму и масовној култури са њеним култом хедонизма и агресије.