Огњен Петровић – Медијски мрак у Србији

Сведоци смо како власт у Србији гуши независне медије и застрашује слободне новинаре, како поједини таблоиди линчују, износе неистине и самим тим угрожавају економску стабилност слободних медија.

Имамо ситуацију у којој представници Регулаторног тела за електронске медије(РЕМ) ћуте о медијској цензури у Србији, а свдедоци смо тога да су они на положају да примењују и штите Закон о електронским медијима, да су они ти који би требали да тај Закон примене када дође до медијског мрака који је итетако присутан у садашњем владајућем режиму.

Нажалост данас је у Србији мало оних храбрих људи који гласно говоре ствари које се појединим људима са врха не допадају, још је мање простора на којима би и ти храбри и слободни људи говорили о ономе о чему се обично ћути.

Да ли постоји излаз из овакве медијске ситуације? Да ли ће се стати на пут медијској пропаганди и укинути разни ријалити програми, разне емисије које раде против свог народа, а све у корист једног човека?

Потребно је формирати одбор који би се састојао од стручних људи којима би задатак био да утврде да ли постоје основе по којима би се  грађанима Републике Србије наплаћивала претплата за јавни медијски сервис.

Радио телевизија Србије, као јавни медијски сервис свих грађана Републике Србије  има задатак да истинито и правовремено извештава грађане о збивањима у свим сферама живота.

Потребно је што пре наћи адекватан начин за излазак из ове сад већ дубоко одмакле и нимало наивне ситуације у којој се медијске куће у Србији налазе.

И на крају овог текста цитираћу великог српског писца Иву Андрића “Није највећа будала онај који не уме да чита, него онај који мисли да је све оно што прочита истина”.

 

Огњен Петровић