Одржан протест против Бус плуса – проглашен почетак бојкота

На Тргу Републике данас је одржан протест “Народ против Бус плуса” на ком је још једном затражено да се раскине уговор са фирмом Апекс и укине Бус плус систем контроле карата, покретање истраге о кршењу закона приликом тендера и склапања уговора са Апексом и смањење цена карата у градском превозу. Протест је одржан уз подршку СНП Наши.

Данашњи протест су подржала и три синдиката ГСП: Синдикат возача ГСП, Синдикат “Еуро возач” и Синдикат “ГПС”. У име возача ГСП окупљенима се обратио Јован Маљевић који је рекао да синдикати возача који се такође противе уговору са Апексом трпе прогон и последице. Он је поручио да запослени у ГСП подржавају грађане у захтеву да се укине Бус плус, али да су принуђени да раде у том систему јер им стално прете отказима.

Представник удружења “Народ против Бус плуса” Игор Маринковић позвао је грађане да пружају подршку лицима без карте у аутобусима и да се вербално и културно успротиве насиљу које спроводе контролори Бус плуса.
– Покажимо солидарност према сиромашним грађанима и не дозволимо да их избацују из превоза. Од данас сви треба да бојкотујемо куповину карата Бус плуса. Такође, постоје бројни начини саботаже Бус плус апарата без да се униште и прекрши закон. Залепите на апарат обавештење “Апарат је у квару”, “Не ради” и слично. Апарате можете умотати обичном најлонском кесом да изгледа као да су изоловани јер су оштећени, ако кондуктер дође реците му да сте мисли да апарат не ради – објаснио је Маринковић. Он је позвао грађане да не нападају физички возаче ГСП јер су они такође жртве Бус плуса”.

Небојша Ранђеловић из удружења “Народ против Бус плуса” објаснио је окупљенима права контролора Бус плуса као и права грађана у току контроле.
– Нисте у обавези да котрлорима Бус плуса покажете личну карту, они не смеју да вас додирују, да вас физички избацују нити да нареде возачу да затори врата и мимо ваше воље вас задржи у возилу. Једино што могу је да вас замоле да напустите возило, а и то имате право да одбијете. Комунална полиција сме да вас легитимише али нема право да радницима Бус плуса даје ваше податке – објаснио је Ранђеловић такође позивајући људе да не купују карте.

Окупљени су затим прошетали улицама Коларчева, Теразије и преко Трга Николе Пашића прошетали до Скупштине града. Током шетње грађани су скандирали “Ђиласе одлази”, “Лопови, лопови” и “Ђилас лопов”. Полиција није дозволила окупљенима да приђу Скупштини града већ их је кордоном зауставила на платоу 50 метара од улаза.

Протести “Народ против Бус плуса” одржавају се уз подршку више родољубивих организација међу којима су СНП Наши и Канон. Организатори скупа окупљени у удружење “Народ против Бус плуса” позвали су све организације и поједице да се придруже њиховој борби против коруције у Београду, пљачке и понижавања Београђана.


Информативна служба СНП Наши

Фотографије са протеста: