Од СНП НАШИ до Народне скупштине Србије – експанзија евроазијских интеграција у Србији

vjekoslavcerovinaПише: Вјекослав Церовина

Геополитички потреси које изазивају евроазијске интеграције су тектонски и све гласнији, како у свету, тако и у Европској Унији, али посебно у Србији је интересантна чињеница да све више организација и политичких фактора ступа на пут промоције евроазијске идеје.

Српски народни покрет НАШИ је прва српска политичка организација која је пласирала идеју евроазијских интеграција Србије још 2010. године, а убрзо је био и објављен Први српски политички програм евроазијских интеграција Србије.

Те 2010. године, СНП НАШИ су били усамљени у промовисању ове идеје и најбоље знамо како је тада изгледала хипнотисана Србија која се ваљала у примитивним перцепцијама геополитичке реалности света, као и како је изгледала евроазијска идеја у Русији и остатку пост-совјетског простора. Ми нисмо били посматрачи евроазијске идеје у то време, него активни креатори и саучесници процеса који су довели до афирмације евроазијске идеје и у самој Русији и на крају до Путиновог проглашења евроазијске стратегије Руске Федерације и то је нешто на шта смо посебно поносни. Ово са правом тврдимо, јер у то време док је и у Русији по питању евроазијских интеграција био поприличан мук, СНП НАШИ су били активни – колико је то било могуће – у руским медијима и на руској политичкој сцени као спољни – српски – чинилац идеје ширења евроазијског блока.

Посебно овде желимо да истакнемо да су СНП НАШИ готово годину дана пре него што је Владимир Путин декларисао Евроазијски Савез као званичну стратегију Кремља, у листу Известиа у октобру 2011. године, у периоду од авуста 2010. до фебруара 2011. године, написали, објавили и декларисали Први српски политички програм евроазијских интеграција Србије, као и да смо од 2009. године стварали платформу сарадње са тада свим релевантним и веома, веома, веома ретким факторима који су активно заступали политичку идеју евроазијских интеграција у Русији.

Међутим, ова чињеница има далеко већи значај од оног стандардног који СНП НАШИ чини лидером евроазијских интеграција Србије, јер ово Србију чини првом земљом на свету – ван Руске Федерације – у којој се појавио званични политички програм евроазијских интеграција, што је ствар која ће у будућности бити, али и сада већ јесте, важан факт и својеврсно политичко благо целокупног српског друштва.

То је иначе један од разлога због којих ћемо увек истицати да су СНП НАШИ прва српска политичка организација која је лансирала евроазијску идеју у Србији и која је објавила Први српски политички програм евроазијских интеграција Србије.

Оно што нас радује јесте да идеја евроазијских интеграција постепено улази и у највише политичке структуре у Србији, те да све већи број политичких фактора следи политичку платформу и политичку визију коју СНП НАШИ промовишу већ ево четврта година заредом, а догађај у Народној скупштини Србије посвећен евроазијским интеграцијама, који је Одбор за спољне послове 25. новембра 2013. године организовао, најбоља је слика експанзије евроазијске идеје у Србији и мали предукус онога што у Србији неминовно следи.

Као покретачи и утемељивачи ове идеје у Србији, СНП НАШИ знају да ова експанзија доноси и потенцијално опасне ствари и као покрет улазимо у посебну фазу своје политичке борбе, јер ће сасвим извесно један од првих задатака бити онемогућавање да се одређене “змије пресвуку”, те да покушају заузети позиције промотера евроазијске идеје у Србији, као и онемогућавање тим истим “змијама” да у Србији представљају идеју евроазијских интеграција скројену по својој мери и сведену на принцип “свакодневних рејтинга”.

СНП НАШИ су се због своје уникатне позиције по питању евроазијских интеграција већ нашли на удару, како оних који делују плаћени од Запада, тако и оних који припадају тзв. “патриотском” сектору. Од покушаја многих да нас исмевају, те да нас маргинализују, умање значај нашег деловања, чак шта више и избришу као непостојећи фактор на пољу ширења евроазијске идеје, да нас сврставају у неке “кошеве” и намерно погрешно интерпретирају нашу евроазијску политику до тога да нас због евроазијске идеје промовишу као “руску агентуру” уз директне тврдње и клевете да смо плаћани од руске Федералне службе безбедности, итд.

СНП НАШИ се наравно не брину због свих ових напада, већ их узимају као природан процес и свим снагама ћемо се трудити да сузбијемо све негативне елементе у сфери евроазијских интеграција Србије, с тежњом да неке мудро поучимо, а неке потпуно ликвидирамо с политичке сцене, као и да увек испред свих изађемо са конструктивним и јасним решењима, што смо и показали одмах по отварању поменутог првог дијалога у Народној скупштини Србије – иницијативом да Одбор за спољне послове покрене израду Студије о потенцијалима евроазијских интеграција Србије.

Пре две године, оваква студија је израђена кроз сарадњу Украјине и Русије, а СНП НАШИ ову идеју промовишу већ неко време као веома важан потез за отварање српског друштва ка процесима евроазијских интеграција. Заједничка украјинско-руска студија о потенцијалима евроазијских интеграција Украјине, урађена од стране Националног института за економске прогнозе руске академије наука и Института за економију и стратешка предвиђања украјинске академије наука је представљена 11. априла 2011. године и званична заједничка процена о потенцијалима економског бенефита за Украјину у периоду од три године је достигла 10 милијарди америчких долара, док је минимална добит 6 милијарди.

Уверени смо да би оваква студија, урађена транспарентно и у сарадњи са научно-академским и привредним центрима Русије, Белорусије и Казахстана пружила јасну слику и математички приказ огромних интереса Србије да се прикључи овом процесу, те алармантност напуштања “политике уцена” која хара Србијом данас. Потпуно смо сигурни да би објављивање ове студије потпуно дотукло већ увелико срушено поверење грађана Србије у осиромашену и пропалу Европску Унију, те муњевито оснажило расположење грађана Србије према савезништву са Руском Федерацијом и подигло свест о значају интеграције Србије у евроазијске процесе, јер би увидели да Србија може, мора и треба искористити све оно што нуди евроазијски блок зарад подизања свог животног стандарда, васкрсавања привреде и заузимања снажне позиције на међународном нивоу.

Евроазијски процеси данас обухватају далеко већи простор од пост-совјетског простора, те и земље попут Индије, Вијетнама, Турске и до јуче неки незамисливи простори постају активни на пољу креирања амбијента за евроазијске интеграције, чиме оне постају најважнији глобални политички процес. Србија не сме себе осудити да опет каска за светом и остане роб идеје која се сваки дан све више распада и савеза европских земаља из којег све већи број земаља иступа, већ Србија не сме да се плаши да заузме лидерску позицију на овом пољу, али првенствено не сме да се плаши да реализује сопствене геополитичке и геоекономске потенцијале и циљеве и изађе из генерацијске и вишедеценијске парализе.

Евроазијске интеграције се могу посматрати кроз две фазе, преПутиновску и постПутиновску, посматрајући период развоја пре Путинове декларације званичне евроазијске стратегије Руске Федерације и период после Путинове декларације из октобра 2011. године. Ова постПутиновска ера која је тренутно актуелна представља период у којем се и у Србији, као и у остатку света, појављује све већи број политичких фактора који заступају евроазијску идеју. Неки од њих су политички калкуланти и то перципирају као згодан “модни” тренд, док се међу неким да препознати искрена намера стварања евроазијске платформе у Србији и разумевање значаја уједињења Србије са Русијом.

Радује нас такође што је и Демократска странка Србије као странка са дугогодишњом традицијом, увидела да идеја “политичке неутралности” припада прошлости, као и да не одговара стању окупације у којој се Србија налази, па су се, првенствено Милош Алигрудић и Ненад Поповић којима посебно захваљујемо на овом искораку, ангажовали на пољу афирмације ове идеје у Народној скупштини Србије, чиме су на одређени начин учинили да се држава одазове на многобројне апеле СНП НАШИ које смо у протеклим годинама чинили у циљу окретања Србије ка евроазијском правцу.

Овај догађај у Народној скупштини посматрамо као нови моменат у модерној српској политичкој мисли. Идеја неутралности је била легитимна у прошлим временима, али узимајући у обзир стање у којем се налази Србија и геополитичке трендове који потпуно мењају односе земаља у свету, она сама по себи бива неутралисана и припада прошлости, јер је Србији прекопотребан баланс у односу на “западне силе” и тај баланс је реално изводљив само кроз стављање Србије под дипломатски, економски и нуклеарни штит евроазијског блока, што уједно представља и најбезбеднији излаз и повлачење из суицидалне платформе прикључења Србије Европској Унији.

Такође, недавно је и покрет Двери објавио манифест евроазијских интеграција, што је такође добро и чиме додатно сведоче о снази политичког правца који су СНП НАШИ декларисали пре пуне три године и посебно нас радује што организације које генерацијски припадају нама уочавају свеопшти значај ове идеје за развој Србије. У Србији се свакодневно појављује све већи број организација и медија који се активирају на пољу евроазијских интеграција, те је одржан добар број трибина и конференција од којих можда треба издвојити међународну конференцију организације Евроазијска Србија која је била посвећена евроазијском процесу и која је у Београд довела одређени број организација из Русије и постсовјетског простора, што је такође добар импулс послат из Београда, а и сами знамо колико овај тип конференција – иако у медијима пригушен – заправо удара у темељ непријатеских структура, јер смо пре три године сличну ствар урадили гостовањем др Игора Николајевича Панарина у Србији који је широком броју привредника и културних делатника представио тада “надолазећу идеју Евроазијског Савеза”.

Активирани су и медији, те је све већи број медија који посвећују пажњу евроазијској идеји, па је објављен цео низ текстова, интервјуа и чланака које обрађују тему ширења евроазијског процеса. Овде се посебно може истаћи портал Евроазија.Инфо који представља најактивнији медијски портал у Србији на пољу евроазијских интеграција.

За крај, треба рећи да са највећим бројем политичких фактора у Србији по питању евроазијских интеграција СНП НАШИ неће водити никакав политички дијалог, јер су се у прошлости показали склони политичким смицалицама, превртљивости и лагаријама – а на првом месту ту наравно посебно подразумевамо припаднике НАТО режима у Београду који ће навикнути на политичку муљажу, беспринципијелност и бесрамност готово сигурно тежити да заузму позиције и у “евроазијској причи” – и они треба да знају да ће их СНП НАШИ сатирати и равнити са земљом свим расположивим, замисливим и незамисливим средствима – као и увек до сада – ван било каквих оквира политичке коректности и сличних видова хипнозе, јер за разлику од њих – СНП НАШИ се не баве политичким рејтингом, него политиком као животом.