Настављен прогон над председником СНП НАШИ

Београд — У Вишем суду у Београду је настављено суђење лидеру СНП „Наши“ Ивану Ивановићу због оптужби поводом објаве списка „30 највећих србомрзаца“ на Интернету.

11015472_1614484602118621_3570191979202344831_o

Суд је саслушао глумицу Мирјану Карановић, редитеља Горана Марковића и психолога Жарка Кораћа који су посведочили да им је било јако непријатно што су се нашли на таквом списку.

Глумац Никола Ђуричко који је, такође, требало да сведочи, није уредно примио судски позив, док је високи функционер Комунистичке партије у некадашњој СФРЈ историчарка Латинка Перовић оправдала свој изостанак.

На следеће суђење које је заказано за 19. април позвани су да сведоче, поред Ђуричка, директор Б92 Веран Матић и Јелена Милић.

Суд је одредио да се током главног претреса саслушају све поменуте личности, које су већ давале исказе током истраге у тужилаштву.

На списку су такође редитељ Горчин Стојановић, бивши саветник председника републике Небојша Крстић, Србијанка Турајлић, певачица Јелена Карлеуша, покојни Мирко Ђорђевић и други.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал оптужним предлогом Ивановића терети за кривично дело расна и друга дискриминација јер је на сајту СНП „Наши“ крајем марта 2014. године објавио списак „30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима“.

Ивановић је на почетку суђења рекао да није крив за оптужбе које му се стављају на терет, као и да није имао намеру да било кога дискриминише због његовоих личних особина, већ да су се имена јавних личности на списку нашла због њихових политичких ставова.

Такође је навео да списак „Србомрзаца“ представља његов политички став.

Информативна служба

СНП НАШИ