Мајкл МекФаул: САД су креирале “демократске револуције” широм света

Амерички амбасадор у Москви, Мајкл МекФаул, изјавио је да је “америчка администрација раније спроводила “демократске револуције” у другим земљама, али да то Обамина администрација не покушава, нити чини у Русији”.

МекФаул је од руских политиколога и интелектуалаца означен као главни руководиоц анти-Путиновских демонстрација, а САД као главни финансијер различитих невладиних организација у Русији по већ виђеном систему који су спроводили широм света.

“Обојене револуције”, назване по тзв. наранџастој револуцији у Украјини, међу које спада и свргавање Милошевића 5. октобра у којој је Зоран Ђинђић главни актер плана који је скован у ЦИА центру у Будимпешти, који је служио за директну комуникацију Ђинђића и Бил Клинтона и обуку чланова организације Отпор методама ненасилног отпора, о чему је у својој књизи сведочио и Вилијем Монтгомери, бивши амерички амбасадор, феномен су креирања народног незадовољства са циљем свргавања једне власти у одређеној земљи.

МекФаул је одговарајући на питања у вези америчког утицаја на креирање незадовољства и протеста у Русији, изјавио да је истина да су САД подржавале “демократске револуције” широм света, али да је то прошлост.

Чињеницу да све невладине организације које се боре против Путина финансира САД је објаснио кроз тврдњу да је реч о глобалном концепту САД-а којим помаже развој глобалне демократије, а не о нечему што је уперено против Русије.