Мађарска контролише ваздушни простор Косова и Метохије

Мађарска ће, на захтев Северноатлантске алијансе НАТО, од идућег пролећа преузети контролу летења над ваздушним простором Косова изнад 9.600 метара, који је предвиђен за цивилни саобраћај.

Државни секретар у мађарском Министарству спољних послова Жолт Немет саопштио је да ће Мађарска контролисати тај ваздушни простор на захтев Северноатлантског савета, који је орган НАТО.

Ваздушни простор изнад Косова је од завршетка бомбардовања 1999. године под контролом НАТО-а и затворен је за цивилни ваздушни саобраћај на основу споразума са бившом Савезном Републиком Југославијом.

Тим споразумом је Кфору и међународним снагама поверена контрола ваздушног простора Косова и успостављена зона ваздушне безбедности.

Немет је истакао да мисија није политичка, већ чисто техничка и да ће посао обављати контролори ваздушног саобраћаја компаније “Хунгароконтрол” наредних три до пет година.

Директор “Хунгароконтрола” Корнел Сепеши рекао је да ће за посао ангажовати између 40 и 50 контролора летења, за 400 до 500 летова који ће, како се очекује, дневно користити косовски ваздушни простор.

НАТО је у јуну прошле године позвао неке од земаља региона да конкуришу за контролу ваздушног простора Косова, а Мађарска је у априлу одабрана за тај посао.

(Срна)