Косово и Метохија, под окриљем анђела

krvДобротворна изложба за помоћ Косову и Метохији под називом “Косово и Метохија, под окриљем анђела”, на којој су представљена дела академског сликара Јована Зорка, отворена је синоћ у Руском дому.

Изложбу је, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Атанасија, викара Патријарха српског, отворио министар културе и информисања г. Братислав Петковић.

Поред представника амбасада Руске Федерације и Белорусије, многобројних личности из јавног и културног живота Србије, отварању су присуствовали и представници Канцеларије за Косово и Метохију.

Изложбу је организовао Хаџи Зоран Мрђеновић, председник Краљевског реда витезова, у сарадњи са Руским домом, компанијом ЈОМИЛ и Удружењем домаћина Србије.

krvizlozba

Дела Јована Зорка, српског сликара руског порекла, биће представљена низом изложби у Србији, Русији и Белорусији са циљем прикупљања помоћи за Косово и Метохију. После Руског дома у Београду слике Зорка биће изложене у Москви од 24. маја, а затим и у другим градовима Русије и Белорусије.

На свакој изложби у Русији биће организоване аукције, а прикупљени новац од продаје слика биће, преко Руске Православне Цркве и Сретењског манастира, дониран Србима на Косову и Метохији. Улаз на изложбе је слободан, а посетиоци су позвани да дају добровољне прилоге. Поводом 1150 година словенске писмености изложба у Русији ће током ове године бити обогаћена и богатим програмом.

Циљ пројекта је да се руска и белоруска јавност упозна са српским средњовековним манастирима, борбом за опстанак српског народа и очување православне вере, али и да се формира стална самоодржива платформа у Русији и Белорусији за прикупљање помоћи Србима на Косову.

Извор: СПЦ