КФОР под претњом оружјем испратио чланове Руског центра за људска права са КиМ

ruski-pravni-timРуски информативни портали објавили су вест да је посланик Законодавне скупштине Санкт-Петербурга Виталиј Милонов у понедељак 20. јануара, са шест активиста невладине Руске организације за правну помоћ Србима на Косову и Метохији организовао протест на граници између Косова и Србије. Он је развио транспарент са текстом “Косово је Србија, окупатори напоље!” и притом блокирао саобраћај на путу између Србије и Косова и Метохије. Дежурни на граници, војници НАТО снага (КФОР) из Француске, Швајцарске, Аустрије и Данске подигли су аутомате на парламентарце и натерали их да прекину акцију. Под претњом оружјем, војници КФОР-а су Виталија Милонова и активисте који су били са њим “спровели” до прелазног пункта где су свима у пасоше ставили печат који означава да им је убудуће забрањен улазак на Косово и Метохију.

Петроградски депутат Виталиј Милонов је са групом стручњака, правника и представника руске НВО, организоване да заштити права српског становништва, боравио на Косову и Метохији. На Богојављење је у Косовској Митровици организовао пријем грађана и отворио Руски центар за људска права, центар за заштиту права православних Срба.
Ова непрофитна организација је основана на основу приватних донација. Како преноси канал “Русија 24″, правни стручњаци ће узимати писмене изјаве, прикупљати информације о повредама права и са тим прикупљеним документима се обратити међународним организацијама за заштиту људских права.

“Организовали смо први пријем у оквиру нашег центра за људска права, – каже депутат Законодавног Одбора Петрограда, Виталиј Милонов. – Саслушали смо спектар најтежих проблема које ћемо решавати. Основни проблеми, што је прилично чудно, односе се на право на живот, слободу кретања. Главни циљ наше иницијативе је заштита права и слобода људи који су се нашли са друге стране границе са Србијом, заштита права српског аутохтоног становништва које је сада постало мањина на територији Косова”.

Депутат законодавног одбора Петрограда Виталиј Милонов тврди да га је НАТО војска под претњом оружјем приморала да прекине акцију подршке косовским Србима. Како обавештава “Интерфакс”, Милонов је, заједно са активистима из Русије и Србије организовао протест у знак подршке Србима на граници са Косовом и Метохијом.
Учесници протеста су развили транспаренте са паролама “Косово је Србија, окупатори напоље!”, блокирајући саобраћај на путу. Акција руског политичара је изазвала незадовољство “мировних” НАТО снага и косовских Албанаца. Војска је подигла оружје и почела да прети депутату. Под претњом оружјем активисти су били приморани да прекину акцију.

При преласку административног прелаза између Косова и Метохије и Србије, албански косовари су у пасош посланика и свих чланова делегације поставили ознаку којом им се забрањује улазак у тај део Србије. Прелазак делегације преко административног прелаза био је под сталним надзором. Аутомобил са Русима су пратила три оклопна транспортера “мировних” снага КФОР-а из реда француске војске.

“Интерфакс” је објавио да не поседује реаговања од стране представника НАТО алијансе. Објавили су да је на Косову и Метохији у недељу почела са радом прва Руска невладина организација за људска права:
“О отварању центра за људска права у Косовској Митровици, Милонов је обавестио четрдесетак представника српских општина. Људи су изнели проблем сигурности, проблем будућности за своју децу, укључујући и образовање, и изразили наду у помоћ Русије, саопштили су из прес службе Милонова.”

Милонову су забранили улазак на Косово и Метохију због ове акције на административном прелазу са Србијом, а он је изјавио да се спрема да се жали на ту одлуку, преко званичних канала Српске православне цркве.

У интервјуу за Глас Русије који је прошлог четвртка са Милоновим урадио новинар Тимур Блохин, на питање – “Не плашите се неког отпора од стране приштинских власти?” руски посланик Виталиј је одговорио: “Само по себи приштинско руководство нас не занима превише, зато што га је тешко замислити као субјекат који доноси самосталне одлуке. А ментори Приштине, несумњиво, неће бити обрадовани отварању Центра. Зато што ће се одједном покварити радосна, гламурозна слика новог демократског Косова, а уместо ње свету ће бити откривена реална ситауција око кршења права и слобода на територији српске покрајине”.

Изгледа да се овакво организовано ангажовање за заштиту србских интереса и права Срба на Косову и Метохији не допада – не само приштинским властима, већ и НАТО окупаторима србске територије, а што су јасно показали када су руску браћу “испратили” под претњом оружја и на административном прелазу им у пасоше ставили печат трајне забране уласка на Косово и Метохију.

На крају, заиста изненађује да ни један једини “објективни”, “јавни сервис” и остали “народни информативни сервиси” широм Србије ни једну једину реч о овоме нису написали. Очигледно је да тема људских права Срба на Косову и Метохији за њих завршава бриселским актом велеиздаје Срба и Србије. 
Дајемо подршку браћи и сестрама, Србима на Косову и Метохији, и браћи Русима који су решени да помогну у борби за заштиту људских права речима са њихове пароле: “Косово је Србија, окупатори напоље!”

***
На свом Твитер налогу Виталиј Милонов је коментарисао догађај:

19. јануар
“Данас смо отворили центар за заштиту права у окупираној покрајини Косово.
Људи су дошли са реалним проблемима. Албанци су прави Фашисти.”

20. јануар

“Некако се непријатно осећаш са аутоматом упереним право у тебе.”

“Ово је најекстремнији прелазак границе на нишану аутомата.”

“Албански фашисти су љути због наше акције.”

“Данас смо се уверили на стварном примеру да војска КФОРа чува фашистички режим албанских и турских окупатора у Србији”