Како је настао и живи “Државни непријатељ“

0
608

„Борба за Србију је тешка, понекад трагична и обесхрабрујућа али истина увек нађе свој пут па вам реаговања људи на њу покажу да уопште није узалдуна“.

ivan ivanovic_kmnovine

У разговору са Иваном Ивановићем председником организације СНП НАШИ и аутором књиге „Како сам постао државни непријатељ“ сазнали смо како је то постао човек у земљи који се за њу бори.

„Биографска исповест младог човека који је чврсто веровао у своје идеале и намеравао да служи свом народу и држави, а због политичког деловања у данашњој Србији је проглашен екстремистом и „државним непријатељем“. Искрена, поучна и повремено потресна проза, из које пажљив читалац може много научити о савременим српским приликама – моралним и политичким“.

Издавач „Штампар Макарије

За КМ Новине Ивановић говори како изгледа борити се за Србију, живети у њој и истрајавати против режима, налога Запада и не баш пробуђене српске свести. Многи од његових сабораца су се предали, многи продали, али због оног броја одлучних српских бораца битка није готова. Не назире јој се ни крај али није извесна ни победа непријатеља. И они то знају. И он то зна. Зато говори о томе „како је постао државни непријатељ“.

КМ Новине: Да ли сте на почетку, онога што помињете у књизи, имали макар као идеју да ћете о свему написати књигу али да ћете се наћи у оваквој ситуацији где је то више од књиге, сведочење, живот, борба…? Како је настала „књига“ и све оно о чему говори?

Ивановић: Роман је настао сасвим спонтано. Од настанка СНП НАШИ па до сада у мом животу догодило се много ствари, и једноставно у једном моменту толико тога сам носио у себи, да је књига практично настала и пре него што сам је записао на папир.Књига је изашла у тренутку када сам и сам у специфицној ситацији, јер садашњи режим против мене, води низ политичких процеса, како би ми забранио да се бавим политиком и како би ми укинули слободу говора.

ivan ivanovic_1

КМ НОВИНЕ:Како је изгледао, и како сте доживели, прелаз са линије фронта где се борите за државу до линије где сте сами „непријатељ те исте државе“

Ивановић: Борба за државу и народ никада није престала, барем што се тиче СНП НАШИ и мене лично, а „државним непријатељима“ проглашавају нас прозападни режими, против којих се боримо скоро читаву деценију. Тако да у Србији под овим режимом носити титулу државног непријатеља није нешто што је за срамоту, већ што мени лично служи на понос.

Ако сте мислили да на једном месту не могу да се окупе ДС, ЛДП, ДСС, ОБРАЗ, НАШИ, ДВЕРИ, Борис Тадић, Митрополит Амфилохије, Чеда Јовановић, Владика Атанасије, Веља Илић, Бранкица Станковић, Оља Бећковић, Александар Вучић, Младен Обрадовић, Драган Ђилас, Владан Глишић и многи други, преварили сте се!

КМ Новине: У каквом сте сада положају? Како би сте ви описали себе, и људе који су пратили ваше идеје, у овом тренутку?

Ивановић: У овом тренутку, ми се налазимо на маргини друштва. Прогоњени смо од режима, против мене се воде три политичка поступка, а о прекршајним казнама у којима треба да исплатим стотине хиљада динара смешно је и говорити. Такође, мојим саборцима и мени је забрањено да имамо и посао у Србији, и режим на сваки могући начин гледа да нам загорча живот.

КМ Новине: Мање је акције и жестине од оне дозе коју је значило име ваше организације. Због чега је то тако?

Ивановић: Ми смо једина организација против чијег лидера се тренутно води пар политичких процеса. У процесу за списак србомрзаца, тражи се чак пет година затвора. То вам најбоље говори колики је притисак на СНП НАШИ. Наше акције нису умањене, али смо медијски тотално блокирани, и то директно по наређењу Александра Вучића. Без озбиљних финансија, и подршке више није могуће имати акције као пре пар година. СНП НАШИ се никоме нису продали за разлику од многих које виђамо по великим медијима, и даље смо где смо и били, и даље смо идеолошки најјача и најутицајнија  организација чије идеје преузимају многи покрети.

Књига „Како сам постао државни непријатељ!?“ ће по први пут српској јавности приказати стварну слику оног дела невладиног сектора који се у медијима најчешће назива „десничарским“.

КМ Новине: Како изгледа ваша лична борба сада и шта су вам циљеви?

Ивановић: Моја лична борба своди се на то да преживим. Као што сам вам рекао остао сам без посла због одржаног говора после потписивања бриселског споразума, смењен сам са места директора библиотеке, такође ту су и фамозна суђења о којима причам. Верујте ми да није лако издржати све притиске под којима се налазим, али моји циљеви остају непромењени.

Говор који је Ивановића коштао посла и угрожене егзистенције али га није променио.

КМ Новине: Да ли вам је књига послужила и да разложите ствари о тренутној ситуацији?

Ивановић: Књига ми је послужила да пре свега изнесем истину на видело, и да без увијања и улепшавања покажем јавности шта значи борба за Србију. Многи су по читању књиге били згранути, преплашени, многи су уз књигу и плакали. Оно што је битно, то је да сам са књигом имао више трибина, књига се продаје по књижарама, и коначно сваком грађанину је доступно да сазна шта је српска прича и која је цена борбе за њу.

КМ Новине: Баш сам то и хтео да питам. Да ли је „државни непријатељ“ забрањен и прогањан?

ivan ivanovic_drzavni neprijateljkmnovineИвановић: Ја сам забрањен и прогањан, а ни моја књига не пролази боље сто се тиче медија. Мени је битно да су читаоци у мени препознали искреност, и да књига носи једну искрену причу која је написана из душе. То ми даје потврду да је исправно што сам је написао и у мени буди жељу да и даље наставим са писањем.

КМ Новине: Да ли је било тешко наћи издавача? Смета ли све оно што је у књизи некоме ко је још увек на власти?

Ивановић: Издавача је било изузетно тешко наћи. Послао сам рукопис на стотине адреса, али многи су ми писали како је књига добра и финансијски исплатива, али да се плаше од репресија режима. Читава књига сведочи о бившој власти, али и садашњој и каквим се методама служе у борби са политичким противницама.

КМ Новине: Има ли нечега што је изостављено у вашој књизи? Ако има, зашто је изостављено?

Ивановић: Има доста догађаја који су изостављени, али не намерно, или са покушајем неког прикривања људи и догађаја. За неке ствари још није време да буду испричане.

КМ Новине: На крају какав пријем је доживела њена публикација и какве су реакције читалаца и (евентуално, мада смо то већ поменули) медија? Шта „државни непријатељ“ поручује Србији?

ivan ivanovic_drzavni prijatelj_reklamakmnovineИвановић: На моје изненађење књига је наишла на одличан пријем код читалаца. Посебно ме радује што ми људи пишу када је прочитају, и говоре шта је њима било најупечатљивије. Што се тиче медија, књигу су покушали максимално да изигоноришу, али ипак књига је сама нашла начина да стигне до публике, и тираж је при крају, чиме и хоћу да се похвалим.

Књига поручује да борба за Србију јесте тешка, на моменте трагична и обесхрабрујућа, али да није узалудна. Бог све гледа, и најпре се у Њега уздам, тако да се надам да ће се српски народ пробудити из чамотиње у којој се налази.

Аутор говорећи о свом животу кроз призму политичких догађаја од самог детињства до данас, приказује на који начин функционише политика у Србији и дајући преглед дугогодишњег рада СНП Наши и свог личног политичког активизма, он открива везе патриотских организација са политичким странкама и најутицајнијим политичарима Србије, начине финансирања, односе са структурама служби безбедности, информације о великим догађајима који су потресали Србију, а изостале су и намерно су изостављане из информативних емисија, те цео низ изванредних информација и непознатих детаља о стварима које су чиниле политичку стварност у последњих десетак и више година.

Извор: КМ Новине, разговарао Горан Петровић