Извињење

igormarinkovicПише: Игор Маринковић

Познато је да сам 16. новембра спречен од стране полиције да са камерманом и фотографом одем у Косовску Митровицу како би са лица места слали фото, аудио, видео и текстуалне извештаје о току избора. Ухапшен сам на магистралном путу Рашка-Нови Пазар под оптужбом да покушавам нелегални прелазак административне линије и враћен сам за Београд. Због свега тога спречен сам да лично, са екипом извештача, испратим ток тзв. избора и проверим сваку информацију коју би објавио.
Моје извештавање током 17. новембра зависило је од посредних извора, тј од колега новинара и људи у Косовској Митровици које сам лично познавао, али су временом на фејсбук страницу и мејл НАШИ почеле да стижу информације и од других људи. У мору тих истинитих информација добили смо и фотографију повређеног човека за коју нам је речено да се везује за инцидент који се 17. новембра десио испред ЈКП Стандард када су претучена двојица радника због одбијања да гласају.
Моја новинарска процена је била да, иако не могу да из Београда проверим аутентичност, да се слика повређеног човека ипак објави на фејсбуку имајући у виду све што се тог дана дешавало у Косовској Митровици, а слику су пренели касније и други медији. Објављивање те слике је била искључиво моја лична одлука. Дате околности избора у Косовској Митровици, спречавање одласка припадника родољубивих организација, притисци на новинаре на лицу места и притисци на саме грађане отежали су проверу многих вести тог дана. Упркос томе успели смо да током трајања гласања објавимо читав низ информација везаних за излазност, притиске, инциденте, начине изборне крађе и слично. Сем спорне фотографије нико није ни покушао да оспори било коју други информацију коју смо тог дана пренели.
Од стране уредништва сајта Фејсбукрепортер 19. новембра обавештен сам да је слика коју сам на фејсбук страници СНП НАШИ са коментаром да се ради о једном од радника ЈКП Стандард који је претучен због одбијања да гласа на изборима фалсификат тј. да је реч о слици сасвим друге особе која је преузета са интернета. Достављен ми је и линк оргиналне слике која то доказује.
Извињавам се свима који су од мене пренели спорну фотографијуу, али овај мој пропуст не умањује репресију коју су грађани Косовске Митровице доживели у данима пре и на дан гласања 17. новембра нити дискредитује оне медије који су од мене преузели слику. У време потпуне контроле медија, патриотски сајтови и организације су једини који су се трудили да истинито извештавају о дешавањима у Косовској Митровици.
Ни на који начин не желим да избегнем своју кривицу за објављивање фотографије, али као најодговорније за тај случај сматрам припаднике МУП-а Србије који су ми ускратили слободу кретања и осујетили ме у намери да директно са лица места и из прве руке шаљем информације.