Из мог угла о приватизацији Буковичке Бање

Пише: Иван Ивановић

Као одборник СНП НАШИ (неки се већ јеже од НАШИ)  у СО Аранђеловац и “онај коме све смета”, како су ме називали одборници тадашње власти,  пре пар месеци упозоравао сам на једној од седница грађане на приватизацију комплекса Буковичке Бање, као и да ће групација тајкуна  испред које је као марионета истурен Мирољуб Алексић,  купити читав комплекс, за коју су и припремани тендерски услови који им одговарају, и наравно сви су ћутали.

Пошто су се моје  тврдње (на жалост) обистиниле да ће сви објекти ББ пасти у руке исте групације људи који су откупили и хотел Извор, Аранђеловац се нашао у ситуацији да је у граду створен лоби, који у својим канџама држи читаву туристичку инфраструктуру бање.

Хотели који су под заштитом државе,  и који представљају културно добро су продати, и од њих ће тајкуни који су се обогатили на пљачки народа направити преуређене хотеле “за елитне госте”.

Тако да су грађани Аранђеловца изгубили своју “Салу кнежева” која ће бити преуређена у нешто сасвим друго,  Хотел Шумадија биће претворен у легло кича, а од чувеног отвореног базена у парку, неће остати ништа јер су нове “газде” намениле да  и ту направе хотел.

Такође, суверени господар Буковичке Бање највљује да ће они узети директно учешће у уређењу парка, како би му вратили “стару лепоту”. Мећутим, под појмом враћања старе лепоте, свакако не мисли на реконструкцију хотела, који ће изгубити сву ону лепоту коју су имали и који ће бити претворени у окупљалишта квази елите, која ће уживати у кичу и шунду који ће им нудити.

И наравно, доста њих ће рећи човек је спасио хотеле од рушења, запослио је људе… али основна ствар читаве приче је да објекти који су под заштитом државе као културни споменици  не могу бити продати и о њима треба да се стара држава.  Да ли то значи да ће једног дана због небриге бити продата и Марићевића јаруга и на њеном месту бити подигнут хотел, или неки други објекат.

У нашем случају догодило се да је уз помоћ републичке власти, и локалне власти (која је у то време била ДС и странке око ње), припремана читава прича око приватизације, и да је прави власник хотела Извор, а сада и читавог комплекса свима позато име Драган Ћилас и још пар “другара”.

Ако мислимо да је касно да се укључимо у одбрану нашег културног наслеђа и свега лепог што нас веже за овај град, драги моји Аранђеловчани мораћете да узмете директног учешћа и да се борите за своје. Ово је ствар која се тиче свих нас, и зато као одговорни храбри људи (надам се да још има таквих) , требали би да се организујемо, направимо наше услове и затражимо пријем код марионете, пардон господина Алексића и покушамо да направимо договор.

Ако желите да се и Ваша деца венчавају у Сали кнежева, пливају у базену у парку, шетају поред Старог здања и Шумадије, јавите се (064 992 77 44), или још боље организујте се сами и изнесите ваше услове.  Да не буде да се увек жали “онај којем све смета”….

Иван Ивановић

Аранђеловчанин