ИВАН ИВАНОВИЋ ОСЛОБОЂЕН – Политички процес који је ушао у историју!

Виши суд у Београду ослободио је председника организације СНП “Наши” Ивана Ивановића оптужби поводом објављивања на интернету списка “30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима”.

Председник Српског народног покрета “Наши” Иван Ивановић ослобођен је у Вишем суду у Београду оптужби да је извршио кривично дело расне и друге дискриминације у предмету познатом као “србомрсци”.

 

Судија Зоран Ганић је рекао да Ивановић није извршио ни кривично дело прогањања које му је тужилац ставио на терет.

Како је саопштено у пресуди, Тужилаштво није имало доказе за поткрепљивање оптужнице.

У завршним речима у процесу, претходно је тужилаштво затражило да Ивановића прогласи кривим за кривично дело наведено у оптужном предлогу док је одбрана навела да ништа од тога није тачно и затражила ослобадјајућу пресуду.

Ивановић је на сајту СНП “Наши” 28. марта 2014. године објавио списак, како је наведено, 30 “највећих србомрзаца и издајника” медју јавним личностима, на којем су глумци, редитељи, писци, политички аналитичари и новинари.

На том списку налазе се глумица Мирјана Карановић, директор Б92 Веран Матић, глумац Никола Дјуричко, уредница Пешчаника Светлана Лукић, Биљана Србљановић, Латинка Перовић, Петар Луковић, писац Владимир Арсенијевић, Бранко Радун, певачица Јелена Карлеуша, новинар Ненад Љ. Стефановић, редитељ Горчин Стојановић, новинар Миша Бркић, директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић.

У судници је био Ивановић који је поновио да остаје при свим ставовима из текста који је написао, а да се процес против њега води како би се спречило његово и политичко деловање покрета “Наши”.

Ивановић је навео и да је текст о коме му се суди написао на основу онога што се могло прочитати у новинама и наћи на интернету, а да се, с обзиром да је дошло до промене власти у Србији, о некима од оних које је поменуо и сада у медијима пишу исте ствари.

(Н1)