Иван Ивановић – Да ли Патријарх верује у Бога?

0
339

– Са нашим драгим председником разговарали смо о проблемима нашег народа, државе и Цркве. Највише времена посветили смо КиМ. Констатовали смо да је, с обзиром на прилике у којима се налазимо, неизвесно како ће се наћи решење на КиМ. Борићемо се, нећемо попустити у одбрани Косова. Колико ћемо успети надамо се у Бога, нашу историју и помоћ пријатеља, али све зависи од ситуације у свету – рекао је патријарх Иринеј, истичући да „сви виде да се Вучић јуначки бори за државу, народ и Косово“.

Патријарх Иринеј дао је једну посве чудну изјаву по питању Косова и Метохије у којој је кључна реченица „Колико ћемо успети надамо се у Бога, нашу историју и помоћ пријатеља, али све зависи од ситуације у свету“ …

Као верник СПЦ до сада сам имао став да све зависи од Господа Бога, а не од ситуације у свету, али Патријарх Иринеј изнео  је једну надасве  нову доктрину која би требала да гласи да се уздамо у свет, а не у Бога. Јер како он рече у својој изјави „од света све зависи“.

Самим тим намеће ми се питање које бих радо поставио Патријарху Иринеју да ли он верује у Бога, пошто би као  основу вере требао да зна да све зависи од нашег јасног опредељења да ли смо за небеско или земаљско царство, а не од ситуације  у свету.

Не знам да ли је Патријарх Иринеј упознат са чињеницом да Свети Кнез Лазар није бранио Косово на основу ситуације, реалности и рационалности, већ на основу јасног опредељења да су Срби изабрали НЕБЕСКО ЦАРСТВО.

Овакве изјаве попут ове коју је изрекао Патријарх Иринеј су много опасније и од самог отимања Косова, јер на тај начин јасно покушава да се изврне оно што је суштина српског народа, а то је Косовски завет.

Косовски завет нам недвосмислено одређује нашу историјску мисију и став да Србин све што има оставља и жртвује зарад ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ.

Патријарх Иринеј и њему слични покушавају да из српског бића ишчупају његову суштину и подметну да не постоји ни један узвишени циљ за који се треба жртвовати па макар то било и оно што нас чини тиме што јесмо.

Издаја се оправдава реалношћу, рационалноћу и ситуацијом у свету, а издајник се представља као јунак.

Оваква замена теза и изјаве да је „неизвесно како ће се наћи решење на КиМ“ је сраман покушај да се Срби одроде и отуђе од свог ЗАВЕТА.

Срби итекако добро знају шта је решење за Косово и Метохију, а на делу нам га је показао Свети Кнез Лазар и остали Косовски јунаци и мученици.

Издају не смемо прихватити нити потписати било какву поделу, предају или било шта друго у чему би као народ учествовали у издаји.

Владари овог света слободно могу да нам га отимају, проглашавају лажне државе, пљачкају, али ми у томе не смемо бити саучесници.

На нашу несрећу у Србији се спроводи процес у којем наши непријатељи желе баш то. Да се сами одродимо и постанемо ништа, а што је најтрагичније у томе учествује и сам Патријарх.

Као верник СПЦ и као грешан и недостојан по бројним питањима, дао сам себи за право да  кажем шта мислим јер не желим да ћутим било коме по питању издаје Косова и Метохије, па макар то био и сам Патријарх.

Иван Ивановић

Председник СНП „Наши“