Исланд рекао не ЕУ

застава ЕУИсланд је одустао од уласка у Европску унију и то је саопштио Европској комисији исландски министар спољних послова Гунар Браги Свеинсон током посете Бриселу.

“Ово је начин на који демократија делује”, рекао је Свеинсон, који истиче да су обе странке које сачињавају нову исландску владу заговарале одустајање од преговора с ЕУ, а грађани су их подржали.

“Главна сврха овог путовања је била да кажем Комисији да је нова влада Исланда одлучила да суспендује преговоре.

Исланд је део Европе и желимо да ојачамо своје односе с европским државама на друге начине”, рекао је Свеинсон, преноси ЕУобсервер.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је новинарима у Бриселу да му није лако да прихвати овакву одлуку Исланда и да је то доживео је као лични ударац.

“Но, ја сам такође професионалац и поштујем без питања и сумње вољу грађана и њихових изабраних представника.

Лично верујем да би преговори с Исландом требало да настави, и даље смо томе потпуно предани и желимо завршити тај процес”, рекао је Филе.

Исланд је преговоре с ЕУ започео 2010. године, за време бивше социјалдемократске владе. Бивша власт тврдила је да ће улазак у ЕУ ојачати економску позицију Исланда.

Међутим, избори одржани у априлу донели су промену власти, а владу су саставиле Независна странка и Прогресивна странка, партије десног центра које се противе чланству Исланда у ЕУ.

Анкете показују да само 25 одсто грађана Исланда подржава улазак у ЕУ.

Влаада је зато одлучила да прекинути преговоре, иако је Исланд већ затворио трећину од 33 преговарачка поглавља.

Извор: Блиц