Евроазијски Економски Савез до 2015. године

    Свеобухватан договор о формирању евроазијске економске уније може да буде потписан до 1. јануара 2015. године, пишу руски медији, а преноси портал Васељенска ТВ.

    „Договорили смо се да ће расправа о овим питањима наставити да воде лидери наших земаља, вероватно у мају ове године. Ми претпостављамо да свеобухватни споразум о новој заједници може да буде потписан до 1. јануара 2015 „, – рекао је руски председник Дмитриј Медведев на конференцији за новинаре после састанка Међудржавног Савета ЕЕЗ држава.

    Евроазијска економска заједница (ЕЕЗ) је међународна економска организација којој је поверена функција у вези са формирањем заједничких спољних царинских граница земаља чланица, израда заједничке спољне политике, пореза, цена и других компоненти на заједничком тржишту.

    Уговор о оснивању ЕЕЗ је потписан 10. октобра 2000 године у Астани и ступио је на снагу 30. маја 2001, након ратификације од стране свих држава чланица. Чланице евроазијске економске заједнице од свог оснивања су пет држава – Белорусија, Казахстан, Киргистан, Русија и Таџикистан. Протокол о приступању организацији је потписан 25 јануара, 2006 године у Узбекистану. Од маја 2002 статус посматрача у ЕЕЗ имају Украјина и Молдавија, а од јануара 2003 – Јерменија.