Евроазија нуди избављење Србије од ЕУ и НАТО

ЕВРОАЗИЈСКА-УНИЈА-СНП-НАШИ-EURASIAN-UNION-NASHIПортал Правда.РС је недавно објавила интервју на тему евроазијских интеграција и развоја евроазијске идеје у Србији са нашим активистом Вјекославом Церовином који преносимо у целини на нашем порталу.

У разговору са Вјекославом Церовином, чланом управног одбора СНП НАШИ и уредником електронског магазина +Евроазија+Србија+, бавили смо се темом евроазијских интеграција у Србији. СНП НАШИ заузимају позицију оних који су објавили први политички евроазијски програм у Србији, а Евроазијски Савез постепено заузима све важније место у јавном дијалогу и у политичком животу Србије.

ЦЕРОВИНА: Евроазија нуди избављење Србије од ЕУ и НАТО

 

Кренимо од конкретног стања код нас. Реците нам, на који начин видите тренутно стање евроазијског питања у Србији?

Тренутно стање по питању евроазијских интеграција је најбоље оценити као веома задовољавајуће, јер се ствари покрећу у једном новом здравом правцу, а то је веома, веома, веома добро и потребно! Све је у поређењу с тим само једно велико ништа и шупља прича. Све већи број организација, аутора, медијских прилога, конференција и јавног дијалога. Ствари су на одличном курсу.

Мислим да је стратешки веома битно да ми Срби држимо свест о томе да је на овом пољу најважније да се евроазијска политика и идеја позиционирања Србије у евроазијском блоку интелектуално кристалише на највишем могућем нивоу и на што је могуће озбиљнији, квалитетнији и бољи начин. Наравно, на највишим принципима српске хришћанске традиције и здраве политичке мисли.

Како оцењујете укључивање других домаћих политичких фактора, првенствено ДСС-а и покрета Двери, у промовисање евроазијске политике и шта мислите какав је то утисак оставило на тзв. проевропске снаге у Србији?

На Западу се ствара својеврсна политичка паника због све моћнијег развоја евроазијског блока, а домаће проевропске снаге ће веома брзо постати слике те панике и хистерије која дивља у Бриселу и Вашингтону. ЕУ ће сада сигурно ући у фазу још агресивнијег и појачаног стварања анти-руског амбијента у Србији. Посебно због недавног негативног искуства са Украјином и схватања своје све веће немоћи у односу на Русију.

А што се тиче ДСС-а и Двери, мислим наравно да је добро да што више странака и организација заступа евроазијске интеграције, али никакву посебну оцену нечијег рада на том пољу не могу да дајем, у овом тренутку је то сувишно. Евроазијски Савез је нешто што може додатно ујединити патриотски сектор. Ми показујемо курс искристалисан управо нашим радом и све странке и огранизације треба да имају поверења у наше ставове, јер они нису од јуче. Ако се погледа стратешки, чини ми се да Европска Унија и чланице НАТО-а својом политиком уцена и насиља, али и интелектуалном површношћу и сликама свакодневнице које стижу из ЕУ, почињу да бивају најбољи промотери Евроазијског Савеза у Србији.

Колико је вероватно да у Србији дође до ситуације сличне у Украјини?

Ми реално и јесмо у веома сличној ситуацији и сличној позицији. Због тога, рекао бих да је итекако могуће. Наше је да се боримо и да до тога дође у наредних годину-две дана, како би се као држава и нација оспособили да слободно реализујемо своје геополитичке и геоекономске потенцијале ван било какве политике уцена. Међутим, мислим да ће се у Србији то десити на далеко мирнији и природнији начин, него у Украјини, управо због тога што ће ЕУ бити све огољенија и огољенија, а народ стањем у земљи приморан да буде све буднији и свеснији.

Први сте у Србији промовисали евроазијски политички програм и то, како наводите на сајту, пре него што је званична Русија покренула целу причу. Како је дошло до тога?

Не само у Србији, него је Србија преко СНП НАШИ постала прва држава на свету ван постсовјетског простора са званично декларисаним политичким програмом евроазијских интеграција. Програм је објављен у фебруару 2011. године, месецима пре Путиновог текста у Известиа, а прве политичке евроазијске пројекције Србије смо изнели још с почетка 2010. године. Промовисали смо модел евроазијских интеграција др Игора Николајевича Панарина који Београд укључује као један од четири главна града будућег Евроазијског Савеза. Иначе, наш став је да та геополитичка идеја и пројекција мора бити заступана од стране свих српских политичких и лобистичких кругова. Једноставно, не постоји боља и виша пројекција позиције Србије у евроазијском блоку, то се мора покушати и ту геополитичку идеју на најозбиљнији начин треба заједнички развијати и кристалисати у сарадњи са што више евроазијских организација. То је, грубо речено, најпрофитабилнија политичка евроазијска идеја која је везана за Србију, до сада, изнета у међународној јавности.

Такође, сарадња са др Александром Гељејевичем Дугином и са Међународним евроазијским покретом је била од врхунског стратешког значаја за реално политичко ширење ове идеје у Србији. Та сарадња је темељ онога што је после резултирало објављивањем нашег евроазијског политичког програма. Треба напоменути да је то време било поприлично глуво доба за идеју евроазијских интеграција, не само у Србији, него и у Русији. И Александар Дугин и Игор Панарин су пружили велику и посебну подршку нашим напорима, а уверени смо да смо ми својим активним деловањем у Русији допринели свим оним друштвеним и интелектуалним процесима који су довели до тога да Путин касније прогласи евроазијску стратегију и на то смо посебно поносни.

На основу чега верујете да је идеја такве врхунске позиције Београда у Евроазијском Савезу реално изводљива?

Због тога што Београд, у својој геополитичкој и геостратешкој пројекцији, представља најдужи евроазијски крак ка и у Европи. Са таквом геостратешком позицијом, Србија је сама по себи својеврсно огледало снаге евроазијског блока. То је геополитички потенцијал који треба достојанствено и озбиљно развијати. Посебно на пољу односа евроазијског блока према НАТО, евроазијским чланицама треба да буде јасно да Србија има уникатну вредност и да може имати стратешку улогу у глобалном развоју евроазијског концепта.

То је концепт који Србија треба да наметне као политички фактор у призми стабилног и напреднијег развоја Евроазијског Савеза. А наш циљ је Србија под дипломатским и нуклеарним штитом Евроазијског блока. Економски потпуно слободна Србија са јаким политичко-дипломатским балансом у односу на земље НАТО чланице и то на такав начин да очуве све економске интересе које има са чланицама ЕУ, што у време кризе неће бити тешко, јер постоји обостран интерес.

Реч је о великој визији којих је народ поприлично сит, намеће се питање да ли улазимо у еру „Евроазија нема алтернативу“!?

Евроазијска политика није грех и насиље према сопственом народу и сопственој земљи, па да се правда „безалтернативношћу“. Напротив, евроазијски блок ће за Србију и српски народ значити безбедно избављење од НАТО политике уцена и насиља и биће исцељење од свих површности и глупости у којима су се Србија и српски народ до сада растакали и разбијали.

Шта СНП НАШИ очекују током следеће године на пољу евроазијских интеграција у Србији?

Владајућа коалиција ће постати огледало евроазијске панике Брисела и Вашингтона, а у том смислу њихов политички крах је неминован и западне силе ће га својом површношћу додатно убрзати. Паралелно, све активнији дијалог ЕУ и Евроазијског Савеза ће разјаснити слику о Европској Унији и у Србији, па ће Евроазијски Савез бити тема која ће почети постепено да интересује најшире народне масе и постаће део целокупног политичког видика. На првом месту, људи ће увидети огромне економске интересе и могућност реализовања најважнијих циљева у веома брзом року.

Очекујемо да ће српски народ такође додатно увидети да се окретањем самима себи и својим интересима, логично и природно окрећемо ка великој православној братској Русији и снажном евроазијском блоку, као и да се паралелно окретањем ка Русији и Евроазији, окрећемо самима себи и учвршћујемо своју државу и све своје. Морамо да схватимо да је тај оквир и то сагледавање од пресудног значаја за виталан и слободан стваралачки дух и снагу нашег народног организма и да то представља смисао свега. Очекујемо да ћемо се у већини освестити да само кроз чињење правилних корака ходамо правим путем, што је суштинска ствар коју заборављамо и коју не испуњавамо.

ИЗВОР: ПРАВДА