Џорџ Фридман: Криза у Европи није економска, него политичка

  Први човек америчке агенције Стратфор, Џорџ Фридман, на округлом столу Евроазијског Клуба при центру Лав Гумилев, представио је своја гледишта кризе у еврозони и Европи генерално, истакавши као главну тезу да криза у Европи није економског карактера, него искључиво политичког.

  “Криза у Европи није економска, него политичка.” – рекао је Фридман као увод у своје излагање на округлом столу “Русија, Евроазијски Савез и НАТО: дискусија о будућем” у Москви.

  “Тренд у Европи јесте раст националног сентимента и то је оно што спречава било каква економска решења на пан-европском нивоу.” – објашњава директор Стратфор агенције, Џорџ Фридман.

  “Са једне стране имамо Немачку која је централна европска држава и Грчку која представља периферију Европе са потпуно супростављеним гледиштима тренутне кризе еврозоне.” – рекао је Фридман.

  Фридман је рекао да је Немачкој циљ повећање извоза, те да је периферни део Европе, државе као што су Грчка, тај део Европе који јесте циљно тржиште немачког извоза, али да Немачка не жели да направи уступак који заговарају периферне државе, а то је да Немачка прихвати пребацивање већих овлашћења на Брисел на пољу економије.

  Фридман је истакао да је посебно значајно успоставити и продубити стратешке односе Русије и Немачке, јер је то спој ресурса и технологије. “То може одлично да функционише и од огромног је значаја за целу Европу.” – рекао је Фридман.

  Државе Европе наклоњене Северно-Атлантској алијанси ће играти на пољску карту и тако разбијати утврђивање Русије у Европи, тврди Фридман, али и истиче да природа тренутних геоекономских кретања неће ипак бити у корист САД.

  Русија је, по мишљењу Џорџа Фридмана, дужна да реши проблеме са САД на Блиском Истоку, да се укључи у решавање проблема у еврозони и да решава извозну зависност Кине од финансијских потреса на Западу, јер је то једини начин да оствари свој утицај на евроазијском простору и спроведе процес економске модернизације Русије.

  “Процес стварање Евроазијске Уније је велика шанса за повратак снажне Русије.” – закључио је Фридман у свом излагању.