БЛОГ Драгана Рисовић – Остајте овдје

0
1362

Зовем се Драгана Рисовић. Из Приједора сам. Студент сам Филозофског факултета, одсјек за Историју у Бањој Луци. Поред Историје имам и интересовања за политику.

10154508_1097744800254166_4734955223921744088_n

„Остајте овдје, Сунце туђег Неба неће вас гријати к’о што ово грије.
Горки су тамо залогаји хљеба, гдје свога нема и гдје брата није!
Од своје мајке ко ће наћи бољу а мајка ваша земља вам је ова!“
Не без разлога, овај текст почела сам стиховима родољубиве пјесме нашег великог пјесника Алексе Шантића. Ова пјесма је симбол многих генерација који желе бољи живот, живот далеко од своје земље Србије.

Великим махом ти људи су на жалост, млади. Као дјевојка од 21.годину, сусрећем се са својим вршњацима који желе одлучно да оду. Како кажу, желе тобоже на неко боље мјесто, бољу државу и боље услове живота. Живе и мисле да ће им тамо бити боље, али ни не слуте да су у заблуди. Сваки стих, свака ријеч ове пјесме говори за себе. Ових стихова многи су се сјетили који су отишли тражећи „бољи живот.“ Зар је боље живјети у туђој земљи као странац, као туђинац који тражи поново свој дом и своје мјесто боравка, а до јуче је то имао?! Питам вас све драги моји који желите одавде.
Није истина да је Србија држава у негативном смислу. Слагала бих када бих рекла да је све у суперлативу. Напротив, није. Али зашто, зашто се не потрудимо да то побољшамо, да ситуација крене на боље, да имамо напредак? На то питање, неколицина би одговорила са „власт је крива за све!“ док би друга неколицина одговорила са „за ову државу помоћи нема.“ „Незапослени смо, а имамо диплому.“ И слично. Али зашто? Зашто питам ја вас?!
Као прво кажете да је власт крива. У реду, сагласна сам неким дијелом. Али сами ми, ви, сте заслужни парцијално за то. Кажете незадовољни сте постојећим режимом. Свакако, истина. То је режим који доноси више зла него добра Србији. Међутим, интересује ме када имате могућност да нешто промијенити, када дођу избори ви поново урадите исто. Жалили сте се на Тадићa. Оправдано! Но, дошло су избори, а ви нисте изабрали боље. Чак напротив, бивате контрадикторни са оним што чините и говорите и на новим изборима изгласате Николића. Од два зла, ви сте изабрали веће! За ову државу свакако помоћи има, али ви, баш ви који желите из ове државе чините све да јој одмогнете. Човјек који је на власти, а издаје Србију, окреће се онима који су им земљу од које живе прије неколико година уништили, свакако неће донијети добро. Запамтите то! Држави су потребне промјене, промјене на боље! Али док год бирате зло, зло ће вам и бити.
У праву сте, велика је стопа незапослености. Али још већи је број оних са купљеним дипломама, него ли оних који су тешком муком, трудом и радом стекли ту диплому. А знањем највише. На самом врху имамо једног таквог. Многу студенти по завршетку факултета, али оних са поштено добијеним дипломама, иду из Србије. Управо је ту наша грешка. Оно што имамо, што је највриједније дајемо другима и због тога нестајемо. Док нам на власти сједе људи са лажним дипломама, и не само на власти већ и на другим мјестима, дотле свјетла будућност наше земље одлази тамо негдје у Америку .
Али остајте овдје! Потребни сте за напредак ове државе, ви сте свјетлост ове таме. Истина да је Србија мала земља на Балкану, али велика душом и срцем. У овој земљи смо прваци у спорту, у земљи са бурном прошлошћу, земљи великих јунака и великих личности. Не дозволите да је униште, будите дио ње и доведите је до културолошког,економског,политичког и социјалног успона. Па и ја са вама!
За крај бих вам препоручила књигу великог Рајса „Чујте Срби!“. Од човјека који је био већи Србин од многих Срба. Који говори о врлинама али и манама Срба, о храбрости и поштењу. „Чујте Срби, чувајте се себе.“-у ову реченицу Рајса стала је читава историја човјечанства.
И запамтите добро: „Од своје мајке ко ће наћи бољу, а мајка ваша земља вам је ова!!!!“
-Д. Рисовић