Билдерберг Група: Стварање нове “елитне” Европске Уније

Учесници састанка Билдерберг групе су се сложили у оцени да нема алтернативе уједињењу, најпре, европског језгра. Елитна унија унутар ЕУ била би претходница унитаризације континента. Уз „шесторицу пионира“ – Немачку, Француску, Италију и Бенелукс – унији унутар уније би се прикључиле Аустрија, Финска и – Пољска. Британски „Гардијан“ износи да би Пољска могла да постане предводница источноевропског блока.

„Гардијан“ се позива на разговоре министара финансија Финске, Пољске и лорда Питера Менделсона, члана Билдерберг групе. Менделсон, „архитекта трећег пута“ бившег премијера Ентонија Блера, сматра се иницијатором преображаја британске грађанске левице у Нове лабуристе.

На новом путу развоја (унитаризације) Немачка би требало да допринесе процесу оздрављењу посрнулих европских економија, предњачи у стварању (пред)услова за зближавање језгра. Нема података ко би требало да поведе Немачку у ту акцију, али постаје извесно да то неће бити канцеларка Ангела Меркел, ни њен министар финансија Волфганг Шојбле.