Извештај Хелсиншког одбора: СНП НАШИ најзначајнија организација у Србији

0
385

nasizastavaХелсиншки одбор за људска права у Србији на чијем челу се налази Соња Бисерко, објавио је документ „Извештај Хелсиншког одбора за људска права у Србији“ у којем у поглављу „Екстремна десница: наметање вредносног кода“ СНП НАШИ описује као најзначајнију, најорганизованију и најактивнију организацију у Србији.

Хелсиншки одбор за људска права је посветио два поглавља организацији СНП НАШИ у којем детаљно представља неке од наших најзапаженијих акција. Реч је о поглављима „Екстремна десница: наметање вредносног кода“ и  „Држава и екстремизам“.

Хелсиншки одбор за људска права је једна од организација које се финансирају кроз мрежу америчке државне агенције УСАИД, а које у континуитету врше, саучествују или подржавају пројекте и кампање говора мржње према српском народу. Ниједно тужилаштво није реаговало услед притиска евроатлантских фактора и покренуло процесе против низа сличних противуставних организација и појединаца као што су Соња Бисерко, у јавности позната као осведочени србомрзац и лобиста независног Косова, или Наташа Кандић која је чак јавно узела учешће у проглашењу независности Косова, што представља само једно тешко кривично дело у низу почињених.

СНП НАШИ посебно радује што је једна антисрпска организација попут Хелсиншког одбора, која се налази на Црном списку невладиних организација СНП НАШИ, о нама објавила два поглавља у свом најважнијем годишњем документу означавајући СНП НАШИ као највећу опасност за непријатељске структуре кроз атрибуте „најзначајније, најорганизованије и најактивније“ организације у Србији, јер непријатељ својом мржњом без грешке увек посведочи о нечијем патриотском или квази-патриотском деловању.

Преносимо део материјала који је објавио лист Време, а остатак можете погледати ОВДЕ

Време: „Популизам: урушавање демократских вредности“

Најзначајнија и најорганизованија организација је Српски народни покрет (СНП) „Наши“ који је учествовао на локалним изборима и био прилично успешан, узимајући у обзир да је први пут учествовао у изборној утакмици. Сад су део владајуће коалиције у општини Аранђеловац. Осим Двери, Српског народног покрета 1389, важне су и Делије, организација навијача Црвене звезде. Они су неформална политичка организација, а њихова идеологија је екстремно десничарска. Осим што наступају као навијачи, највећим делом служе као параван за политичку мобилизацију младих. Активирали су се око Косова са паролама „Ој Косово, душо српска, тебе добро памти Турска. Памтићете и остали, који буду на те стали“. Делије се предствљају као „глас народа“, привржени „српству“, залажу се за поштовање православља.

Србија је друга по реду по броју жртава екстремизма у јужној Европи и шеста у целој Европи у периоду од 1999 до 2010.

Након 5. октобра долази до наглог присуства екстремне деснице у јавности уз пуну подршку тадашњег председника СРЈ Војислава Коштунице и Српске православне цркве. Она добија простор у медијима и уопште у јавној сфери без икакве критичке дистанце и вредносних оцена о идеологији коју заступају. Вешто су јавности представљани као право на другачије мишљење и супротстављени су, наводно, другом „екстрему“ – цивилном сектору који се бави људским правима. Они су јавности представљани као екстремна левица. При томе тзв. екстремна левица је такорећи стално на удару медијских кампања и десничарских група коју су често и физички нападали поједнице тих групација.

Десне екстремистичке организације опстају пре свега на ксенофобији и популизму који карактеришу друштва као што је србијанско. Напредњаци као изразито конзервативна и популистичка партија су природно блиски са таквим групама и имају довољно јак кредит код њих због свог национализма, популизма и радикализма, додуше сада мало умивеног. Популистичка демократија напредњака очитује се у плебисцитарној политици, персонализацији моћи (А. Вучић), примарости политичког (легализам и владавина права се реализују кроз владавину народа) што се показало у случају борбе против корупције (хапшење Мирослава Мишковића без правих доказа, држе га у затвору, јер народ то одобрава).

Њихов традиционализам, теорије завера (иначе типчне за те партије), антимодерни и антизападни ставови постају политички прихватљиви. Медији у томе имају посебну улогу, јер се углавном не конфронтирају са таквим ставовима; напротив, нашироко их промовишу и преносе без вредносног става.

Таблоидизација медија у Србији додатно погодује таквој атмосфери, јер медији без ограда преносе говор мржње, антисемитизам, спинују афере и скандале. Нема осуде таквог дискурса нити они сносе одговорност за ширење лажи. Тиме медији чине најјачи и најмоћнији механизам у промовисању десничарских организација.

Десничарске организације су се у последње три године заредом заједно са конзервативним делом Српске православне цркве (СПЦ) и навијачима користиле претњама са циљем да се забрани Парада поноса у чему су и успели 2009, 2011. и 2012. године. Влада је била принуђена да забрани одржавање Параде. Парада је одржана једино 2010. године кад је због тога био демолиран центар Београда. Тада су забележени и напади на ЛГТБ, Роме и странце .

Најактивнија организација је Српски народни покрет „Наши“, основана 15. јануара 2006. године и регистрована на савезном нивоу тадашње државне заједнице Србија и Црна Гора. Убрзо након регистровања ова организација је добила приступ медијима, а својим активностима изразито се залагала против учлањења Србије у Европску унију (ЕУ) и НАТО, а за сарадњу са Руском Федерацијом. У августу 2010. године „Наши“ су склопили споразум о сарадњи са СНП 1389, али након годину дана сарадње поново постају самостални. Циљ покрета је учешће на изборима на свим нивоима како би кроз институције програм покрета постао званична политика Србије.

Доласком напредњака на власти, „Наши“ су се посебно оријентисали на акције против аутономије Војводине – готово свакодневно. Активисти СНП „Наши“ запалили су заставу АП Војводине испред просторија Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) у Новом Саду и потом нагореле и поцепане остатке окачили на улазна врата „као новогодишњу честитку“ тој странци.

Том акцијом су, како је наведено у саопштењу, СНП „Наши“ желели да дају подршку свом активисти Стефану Петровићу, који је прошле године „у политичком поступку осуђен на 15 дана затвора због паљења такозване заставе Војводине“. Активисти тог покрета су током 2012. године у неколико наврата палили заставу покрајине у Новом Саду, Зрењанину и у Бачкој Паланци. СНП „Наши“ су најавили да ће наставити кампању против „аутономаша у северној Србији“, и обавестили да је „Уставном суду предат предлог за покретање поступка за збрану партије ЛСВ због њеног противуставног деловања“. Непознати починиоци су 12. јануара, око три сата после поноћи, циглом разбили стакло на улазним вратима у просторије ЛСВ а та странка је раније саопштила да су у претходне три године забележена 23 напада на њене просторије у Панчеву, Новом Саду, Вршцу, Чоки и другим местима.

Ова организација бројним активностима изражаваја екстремне ставове без реакције државе или Тужилаштва. Посебно је активна у пледирању против НАТО чланства. За то се користи у свакој прилици подсећање на интервенцију НАТО 1999. године. Поводом годишњице уприличен је скуп на Тргу Слободе у Новом Саду 24. марта 2012. године, где су одали пошту „жртвама агресије“. Скуп је под називом „НАТО дахије марш из Србије“, почео је са звуком сирена које су 1999. године највљивале нападе НАТО.

Председник СНП„Наши“ Иван Ивановић је том приликом изјавио да „завршетак бомбардовања није означио крај рата. Рат против српског народа и државе настављен је до данашњег дана. НАТО окупатори нису задовољни само окупацијом Космета већ желе да окупирају читаву Србију, пеко својих послушника, које финансирају западне агентуре, а Ненад Чанак је продужена рука НАТО окупатора у Војводини“.

Наши су такође покренули акције против приказивања турских серија које су веома гледане у Србији, али и у читавом региону. Покренули су кампању „Обилић је величина, Сулејман је само слина“, као реакцију на приказивање турске серије „Сулејман величанствени“. У оквиру кампање одштампали су и плакате и налепнице са поруком „Обилић је величина, Сулејман је само слина“.

Поднета је и кривична пријава против ЕXИТ фестивала због „противуставне и срамне промоције лажне државе Косово“. Пријавом су желели, како су тврдили, „спречити промоцију прошиптарског пројекта „Косова 20″“ на конференцији ШЕР (Схаре Цонференце) коју организује фестивал Еxит, а која је била најављена за 26. април 2012. године. По њима, тај пројекат се бави „промоцијом нарко-државе Косово као независне државе која није у саставу Републике Србије, што представља директно подривање уставног поретка Републике Србије“.

„Наши“ су поднели и кривичну пријаву против е-новина због ширења верске мржње. Наиме, Петар Луковић и Бранислав Јелић су 26. јула 2012. године на порталу е-новине објавили текст „Сисом на патријарха“ у коме су приказали видео снимак напада припаднице фемнинистичке групе Фемен на патријарха Руске православне цркве. Г. Кирила завршавајући текст са „Фуцк yоу, Кирил“.

У Аранђеловцу су активисти „Наши“ више месеци водили кампању „Урбана герила“, пре свега исписивањем графита. Покрету се придружио велики број средњошколаца који су узели активно учешће у ширењу њихове идеологије.

Аранђеловац је тако покривен графитима и родољубивим паролама, које за циљ имају подизање националне свести, пре свега код младих.

У оквиру кампање „Не желимо НАТО убице на српском небу“, активисти организациоја СНП „Наши“, Канон и Корак Србије, као и присутни грађани, извиждали су делегацију САД и НАТО испред изложених авиона Ф16 у Батајници.

Окупљени су узвикивали пароле, најчешће се чула ФУЦК ФУЦК НАТО ПАКТ. Војска је војна обележја САД и НАТО морала склонити, јер су неки грађани почелу да пљују на њих. Испред авиона САД стајао је транспарент „НАТО ФУЦК ОФФ!“.

„Наши“ су упутили писмо подршке Међународном евроазијском покрету поводом великог конгреса ове организације у коме се истиче да су

„Наши“ прва „организација која је промовисала Први српски политички програм евроазијских интеграција Србије и то пре него што је Путин званично декларисао евроазијску стратегију Руске Федерације“. У писму се истиче да је Русја за Србију важнија него икад, а идеја Евроазијског савеза предстваља светло у тунелу смрти. За Србе, каже се, идеја и процес евроазијског уједињења представљају наш природни пут да се, као део православног и словенског организма, вратимо својим коренима, самима себи и нашој будућности – то је једини пут који можермо назвати путем победе“.

Српски народни покрет „Наши“ је у сарадњи с групом Ултра четници, у више градова у Србији, спроводио акцију промоције лика Ратка Младића под називом „Ђенерализација“. У Саопштењу се каже да је акција покренута поводом 12. марта и рођендана Ратка Младића. Први графити са ликом Младића и слоганом „Ђенерализација“ осванули су у Новом Саду и Београду. Циљ акције „Ђенерализација“ је „показати приврженост српског народа хероју Ратку Младићу и поручити квислиншком режиму Бориса Тадића да његовим срамним ухићењем и изручењем није успио убити непоколебљиву вољу српског народа за слободом“.

Због почетка примене интегрисаног управљања прелазима на Косову неколико десничарских организација организовало је у Београду протестну шетњу „Никад граница – Косово је Србија“.Учесници марша, који је започео испред Саборне цркве, прошетали су поред зграде Председништа, Владе, Уставног суда, а шетњу су завршили код Храма Светог Саве, где су запалили свеће за српске жртве на Косову. Марш су организовали Покрет Двери, Србски образ, Заветници, „Наши“, 1389, Савет сабора дијаспоре, Покрет за Србију, Слободна Србија, Српска народна одбрана, Жеким, Влада Српске Крајине у прогонству, Национални покрет и Нови стандард. Председник СНП „Наши“, Иван Ивановић поручио је да „српској омладини нема будућности без Косова и Метохије… Говоре нам да на Косову није постављена граница! Да ли чујете ову срамоту кад нам политички шљам и багра говоре како нам не деле и не цепају земљу?!“

Ивановић је подсетио на заклетву проте Атанасија устаницима на Сретење 1804. „Ко издао, издало га здравље“ и поручио:

„Ми данашњи Срби 2013, испред споменика Карађорђу говоримо да онај ко каже да су Косово и Метохија независни, неће остати само без језика, већ и без главе“.

СНП „Наши“ објавио је списак невладиних организација које годинама отворено крше Устав Републике Србије (РС) и кривичне законе РС и које се финансирају из страних фондова и амбасада. Оне, по њима, спадају у организације које треба, у складу са Уставом и низом закона Републике Србије, у најхитнијем року забранити. Деловање поменутих организација је, како истичу, у најгрубљем сукобу са интересима грађана Србије и Републике Србије и њеним законима, а као свој основни циљ оне имају урушавање државног поретка једне суверене земље, укључујући и политичке пропагандне кампање за територијално распарчавање РС, попут захтева да Србија призна независност лажне државе ‘Косово’, те најотворенији говор мржње и дискриминацију према Србима у њиховој матици држави Србији на најразличитије начине“.25

На списку су Б92, Блиц, Пешчаник, НУНС, Данас, Време, Република, Фонд за хуманитарно право, Жене у црном, Центар за културну деконтаминацију, ЈУКОМ, Хелсиншки одбор за људска права, Иницијатива младих за људска права, Санџачки одбор за заштиту људских права, Фондација ЕГЗИТ, Аутономни женски центар, Реконструкција женски фонд, Београдски центар за људска права, Амнести интернешнал, Грађанска иницијатива, Квирија Центар, Геј стрејт Алијанса, Докукино.

У саопштењу се наводи да је циљ кампање подизање свести у јавности о алармантној потреби „забране и хапшења НВО фактора са списка, који отворено и јавно врше кривична дела подривања Устава кроз низ тешких кривичних дела“.

СНП „Наси“ највили су и излазак „Беле књиге црних организација“ коју је спремио правни тим СНП „Наши“. Бела књига, како истиче Иван Ивановић, биће српски Викиликс на који нико неће остати равнодушан. Списак медија и невладиних организација које је објавио СПН „Наши“ је ударац, како истичу, у сам центра пројекта ЦИА који је прављен у Србији дуже од 20 година и чији је циљ да се кроз плаченићке медије, организације и политичке странке непрекидно ради на дестабилизацији Србије као кључног фактора на Балкану. Објављивањем црних спискова, „Наши“ сматрају да су скренули пажњу јавности на оне о којима је реч, чиме се баве и шта им је циљ.

Поводом списка који су објавили „Наши“, Независно удружење новинара Србије (НУНС) је упутило писмо председнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Ивици Дачићу у коме је упозорило на спискове непожељних организација и појединаца које праве ултрадесничарске организације, а да се у међувремену забрињавајући тренд наставља. Међутим, на то писмо нису добили одговор. У писму се изражава „дубока забринутост због ширења атмосфере линча и нетрпељивости према неистомишљеницима“ и позва се демократска јавност да се енергично супростави говору мржње и бруталној кампањи која се води против појединаца и организација. НУНС у свом саопштењу тим поводом истиче да би „јавно одређивање парламента према оваквим појавама и указивање на њихову штетност било (би) делотворније од забрана организација и других административних мера. У противном, српско друштво би могло да потоне у атмосферу попут оне која је владала деведесетих, када су због другачијег мишљења људи излагани јавном лин- чу, а новинари чак и убијани“.

Либерално демократска партија (ЛДП) затражила је да држава хитно реагује на претње које је СНП „Наши“ упутио медијима, цивилном сектору и свима који се боре против насиља у друштву, објављивањем плаката са списком „антисрпских медија и невладиних организација финансираних од западних обавештајних служби“. Наводи да је „Србија поново постала земља у којој се жигоше свако ко другачије размишља, политички противници проглашавају за издајнике и криминалце, позива на обрачун са њима тако што се њихове слике лепе као потернице на сваком ћошку наших градова“. ЛДП наводи да искључиву одговорност за „атмосферу линча“ сноси власт, јер ћутањем о овим темама садашња владајућа коалиција прећутно подржава насиље.

Заштитник грађана Саша Јанковић је такође изразио забринутост због плаката којима организација „Наши“ оптужује невладине организације и Независно удружење новинара Србије за сарадњу са страним обавештајним службама, саопштила је канцеларија омбудсмана. Он је објаснио да, „с обзиром да су то тврдње о чињену тешких кривичних дела, они који их износе требало би да буде званично позвани да их пред надлежним органима документују. Или су српски невладини активисти и новинари заиста страни шпијуни и треба им судити или неко грубим увредама узнемирава јавност, за шта је такође предвиђена санкција“.

Покрет СНП „Наши“ предлаже да се усвоји закон који би за НВО финансиране из иностранства увео ознаку „страни агент“. Покрет, који је својим контроверзним предлозима о списковима „антисрпских“ НВО и медија изазвао широку полемику у јавности, залаже се да се, како тврди, по узору на законодавство САД и Русије, усвоји закон о страним агентима који ће „у будућности омогућити да све организације које се баве политиком, а финансиране су из иностранства буду означене ознаком ‘страни агент’“.

СНП „Наши“ ће подношењем доказа захтевати да невладине организације и медији са црних спискова због почињених кривичних и противуставних дела буду законски процесуирани и забрањени.“Наши“ износе и тезу да организације и медији са црних спискова имају једног заједничког финансијера, а то је, како тврде, влада САД и „злогласна фондација НЕД која функционише као организација за спровођење специјалних операција ЦИА и финансира се у склопу буџета за УСАИД који се одобрава од стране Стејт департмента“.

Према тврдњама тог покрета, УСАИД и НЕД забрањени су у Латинској Америци „управо због стварања структура којима је циљ мешање у унутрашњу политику и подривање уставног поретка“, а у Русији су ове фондације и организације као страни агенти третирани Законом о страним агентима. У саопштењу се такође тврди да су „међу најплаћенијима“ на листи фондације НЕД Б92, Пешчаник, АНЕМ, НУНС, Удружење независних новинара Војводине, БИРН (Балкан Инвестигативе Репортинг Нетwорк), Хелсиншки комитет за људска права, Европски покрет у Србији, Правни комитет за људска права (YУЦОМ), Иницијатива младих за људска права (YИХР), е-новине. Према наводима покрета, радио станице Слободна Европа и Глас Америке су дуги низ година, све до 1999. године, директно и јавно финансирани од стране ЦИА.

Више невладиних организација затражило је од надлежних државних институција да се јавно огласе поводом објављивања црне листе НВО и медија који је објавио Покрет СНП „Наши“ и да јавно осуде „тај чин јавне стигматизације и линча организација за људска права и медија“. У заједничкој декларацији уочи 10. децембра, Међународног дана људских права, 15 НВО је позвало на спречавање „даљег противуставног деловања организација које шире мржњу и нетрпељивост, било да је реч о регистрованим удружењима грађана или неформалним групама“.

Невладине организације су такође позвале државу да испуњава своје међународне обавезе које се односе на поштовање људских права и пуну примену међународних стандарда људских права. Држава се, тако- ђе, позива да бранитељима људских права пружи адекватну и делотворну за- штиту у случајевима напада на њих због њиховог ангажмана на одбрани и унапређењу људских права. У декларацији се тврди и да осим Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом ниједна државна институција није осудила објављивање списка СНП „Наши“ и да ће се,“уколико то не учине, сматрати саучесницима у насиљу над свима који бране људска права“. Декларацију су потписале Жене у црном, Регионални центар за мањине, Реконструкција женски фонд, Грађанске иницијативе, Иницијатива младих за људска права, Докукино, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Комитет правника за људска права, Аутономни женски центар, Центар за унапређење правних студија, Кућа људских права, Лабрис, Београдски центар за људска права, Геј стрејт алијанса и Центар за културну деконтаминацију.

„Наши“ су у међувремену најавили да ће тражити од државе да у складу са Уставом Србије сваки вид „геј прајд“ пропаганде, као и одржавање „геј параде“, буду најоштрије забрањени у наредних сто година, укључујући и забрану јавног истицања застава дугиних боја, других геј прајд симбола и јавног коришћења страног израза „геј“. СНП „Наши“ сматра да су грађани Србије већ више година уназад јасно показали да не желе државу у којој се „геј прајд“ идеологија промовише као позитивна вредност и да желе друштвени амбијент у којем ће српска деца несметано бити васпитавана у хришћанском духу и моралном окружењу.

Српски народни покрет „Наши“ је на свом званичном сајту објавио информацију да је Иван Вејвода најплаћенији страни агент. „Наши“ захтевају тим поводом затварање београдске канцеларије Балкан Труст фор Демоцрацy (Балкански фонд за демократију) као противуставне и незаконите организације која јавно ради на изградњи независног Косова и финансира рад шиптарских организација директно из канцеларије у Београду, као и хапшење Ивана Вејводе и свих одговорних за тешка кривична дела вишегодишњег подривања уставног поретка Републике Србије.

Истичу да је Канцеларија организације Балкан Труст фор Демоцрацy у Београду оперативни центар кроз који, буџетом од преко 50 милиона америчких долара јавно финансира целокупан шиптарски НВО сектор на окупираној српској територији Косова и Метохије у сврху јачања квази-државе Косово, а под координацијом Ивана Вејводе.

У саопштењу се наводи да су неки од пројеката које финансира Балкански фонд за демократију и „Подршка завршетку процеса надгледане независности Косова“ који спроводи Косовски институт за политичко истраживање и развој, као и да су ту и Косовски демократски институт, Косовска иницијатива за стабилност, Интерњуз Косова, Омладинска иницијатива за људска права Косова, Косовска фондација за грађанско друштво, Косовски омладински Савет, односно, укупно у последње три године је финансирано више од 30 пројеката и шиптарских невладиних организација, а реч је о буџетима вредним више десетина милиона америчких долара којима шиптарске организације и пројекте изградње независног Косова, из Београда финансира и координира Иван Вејвода и Балкански фонд за демократију.

Владина Канцеларија за сарадњу с цивилним друштвом оценила је да удружење СНП „Наши“ својим „црним списком невладиних организација“ нарушава углед Србије као и цивилног друштва у целини. Ту изјаву „Наши“ су осудили и изјавили да су Ивана Ћирковић и њени сарадници у Канцеларији овом оценом показали „очигледну нервозу због указивања СНП ’Наши’ на легло корупције и криминалну спрегу државних структура и невладиног сектора“. СНП „Наши“ затражио је тим поводом од потпредседника Владе Србије Александра Вучића хитно смењивање директорке Канцеларије Иване Ћирковић.

Једна у низу акција коју су СНП „Наши“ спровели је и акција лепљења плаката у Аранђеловцу, Младеновцу и Новом Саду под називом „Страни агент, а не државни херој“. То је одговор на скандалозну кампању, како се истиче, која се у Србији води са циљем да се покојни премијер Зоран Ðинђић у јавности представи као визионар и политичар кога генерације треба да следе.

Демократска странка (ДС) је од надлежних државних органа затражила уклањање срамних плаката и санкционисање учинилаца и указала да „срамном кампањом против убијеног председника ДС и Владе Србије, СНП„Наши“, под тим или неким другим именом, наставља своје активности пуне мржње, насиља, позива на линч и прогон људи који им, по било ком њиховом мерилу не одговарају“. Деморкате у саопштењу такође подсећају да је Ðинђић дао живот за изградњу друштва које је у свему супротно ономе за шта се та и њима сличне „екстремистичке ретроградне организације“ залажу.

У саопштењу се наводи да је „Ðинђић убијен управо у атмосфери мржње какву данас покушава да створи ова организација, која је у својој прошлости већ састављала спискове неподобних медија и организација, прекидала трибине, изложбе, концерте и скупове који јој се нису допадали, претила патролирањем њихових тројки улицама да се не би одржавали догађаји које су они сматрали неподобнима, претила политичким противницима…“

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1124951

Извор: Људска права у Србији 2012 – „Екстремна десница: наметање вредносног кода“, Извештај Хелсиншког одбора у Србији, јун 2013.